KMH Nyheter

Årets ljudOljud. Festival för komposition och dirigering.

Årets ljudOljud-festival äger rum 20-29 maj och erbjuder hela sexton konserter av helt olika slag på nio olika platser i Stockholm. Den arrangeras årligen av Institutionen för komposition, dirigering och musikteori vid Kungl. Musikhögskolan  (KMH). Institutionens studenter planerar själva och sjösätter festivalen. Många av festivalens konserter fungerar som examensarbete för dirigent- och kompositionstudenter.

Under årets festivalvecka får du njuta av en kavalkad av bl.a. orkestermusik, opera, elektroakustisk musik och intermedia.

ljudOljud 2012 vill lyfta fram individen och det musikaliska mötet. Unga tonsättare och dirigenter har i sina studier vid Kungliga Musikhögskolan (KMH) arbetat tillsammans för att hitta nya uttryck. Resultatet får Du ta del av i festivalens konserter.

Nytt för i år är fyra helt nyskrivna kortoperor producerade i ett samarbete med Stockholms dramatiska högskola, Operahögskolan, som har involverat både librettister, tonsättare, dirigenter och solister.

I festivalen ingår flera gränsöverskridande föreställningar som samtidigt är masterexamen i det nya ämnet intermedia. Där finns  Cecilia Klingspors "Lullaby" – en popkomposition som möter samtida dans, film och ljud.

Här hittar man också Anna E Weisers installation "Vävskäl": "Tunna, transparenta silkestrådar som utgår från en varpbom men istället för att löpa i en vävstol sträcker sig ut i rummet som bärande struktur för möjlig kommunikation, ett akustiskt nanoperspektiv på luftrummets arkitektur".

Lyssna också till nyskriven elektroakustisk musik för 21 högtalare som omsluter publiken från golv till tak!

Frossa i kontrasterna mellan nytt och gammalt, upplev en visuell musikupplevelse och en resa i minnet, hör den elektroniska musikens kärna klyvas i Reaktorhallen - Välkommen till ljudOljud 2012.

Mera information om festivalen och de medverkande studenterna: 
www.kmh.se/ljudoljud Gilla vår fanpage på facebook: www.facebook.com/ljudoljud

Kontakta produktionsgruppen:
Andreas Eriksson: 073-338 06 04, andreas.eriksson@student.kmh.se 
Sofia Ågren: 073-622 08 60, sofia.agren@student.kmh.se

Kortoperaprojektet:
Hanna Ohlson Nordh: 070-277 29 66, hanna.ohlson-nordh@student.kmh.se

"Lullaby": 
Cecilia Klingspor: 0703-39 73 77, cecillia.klingspor@student.kmh.se 

"Vävskäl":
Anna E Weiser: 0707-42 54 95, anna.e-weiser@student.kmh.se

 

Uppdaterad 2013-08-07