Nyhetsarkiv

Anne-Sofie von Otter fick Grammis

Anne Sofie von Otter. Foto: Ewa-Marie Rundquist
Anne Sofie von Otter, en av våra KMH-alumner med den största internationella lyskraften, tog hem en Grammis i kategorin ”Årets klassiska”.

Den fick hon för sin skiva ”Sogno barocco”, med inspelningar av tidig italiensk barockmusik av tonsättare som Claudio Monteverdi, Francesco Cavalli och Luigi Rossi, och med särskilt fokus på klagovisor, ”lamentaziones”.

Skivan är gjord tillsammans med den tväreuropeiska Ensemble Cappella Mediterranea. Medverkar i några duetter gör även franska sopranen Sandrine Piau och svenska alten Susanna Sundberg.

Anne Sofie von Otter säger själv att hon hör till de sångare som trivs i studion, triggas av situationen, och ”kommer in i en närmast hypnotisk koncentration med en mikrofon framför mig”, som hon uttryckte det i ett reportage publicerat i samband med skivsläppet i september förra året. 

En förmåga till laddning i inspelningssituationen som gav ett lysande resultat, vilket nu alltså hörsammats av den svenska skivbranschen.

Bland de medtävlande i kategorin ”Årets klassiska” fanns för övrigt fler KMH-alumner: Pianisten Oskar Ekberg, nominerad för sin inspelning av Romans tolv sviter för klaver, Cecilia Zilliacus med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen med inspelningar av nutida svensk musik, och Anna Petrini, nominerad för sin debutskiva med nutida musik för kontrabasblockflöjt.

Också i andra kategorier grammisnominerade återfinner man KMH-alumner: Emilia Amper, Mamadou Sene och Magnus Lindgren.

Uppdaterad 2015-03-02