KMH Nyheter

Arvid Ingberg fick årets Nils Landgren-stipendium

Arvid Ingberg, foto: Kicki Nilsson

Arvid Ingberg. Foto: Kicki Nilsson.

Arvid Ingberg, student på kandidatprogrammet i jazz, har erhållit 2012 års Nils Landgren-stipendium, som delas ut av konsertarrangörsföreningen Jazzakademien i Örebro.

Arvid Ingbergs kvartett var förband till de konsert med Nils Landgren, Bohuslän big band och Värmlandsoperans orkester som ägde rum i Convenrum kongress i Örebro i lördags (21/4), då stipendiet delades ut.

Så här skriver Nerikes Allehanda:

"Som 15-åring bildade Örebrobördige trombonisten Arvid Ingberg sin första jazzkvartett. Han skrev och arrangerade redan då sin egen musik. Efter studier på Risbergska skolans estetprogram och ett år på Skurups folkhögskola landade han i höstas på KMH. Där fann han nya medmusikanter till sin kvartett - som därmed fick ett lite tuffare sound.

- Tidigare har jag alltid haft med en kontrabas, men nu värvade jag Oskar Alex som spelar elbas. Det har bidragit till att musiken fått ett tydligare beat, även om jazzinfluenserna naturligtvis finns kvar. En viktig inspirationskälla är Roy Hargrove.

Övriga medlemmar i kvartetten är Ludwig Lindell, piano, och Hannes Sigfridsson, trummor.

Nils Landgrens konsert går i folkton, med repertoar som i huvudsak hämtas från skivorna som han spelade in tillsammans med Esbjörn Svensson, "Swedish folk modern" och "Layers of light". Det blir med andra ord Arvids kvartett som får stå för beatet.

- Min musik är ofta uppbyggd av enkla treklanger med många folkmusikaliska harmonier. Så det finns en koppling där. Jag tror att det kommer att funka fint ihop, säger Arvid Ingberg.

/…/

För Arvid Ingberg betyder stipendiet välkommen uppmuntran och ekonomiskt stöd.

- Som ung oetablerad musiker får man ofta spela gratis eller för litet gage för att göra pr för sig själv. Sådana här bidrag gör att jag får bättre möjligheter att nå ut med minmusik, säger Arvid Ingberg."

Uppdaterad 2013-08-07