Beröm i Vogue för Ylva Freds musik till modeveckans final

Foto av Ylva Fred och Diana Orving. (Foto Diana Orving: JUS Design.)
Ylva Fred och Diana Orving. (Foto Diana Orving: JUS Design.)

Internationella modemagasinet Vogue uppmärksammar i en uppskattande recension Ylva Fred, student på kanditatprogrammet i komposition, för hennes samarbete med modedesigner Diana Orving på Modeveckan (Stockholm Fashion Show) 2017.

Istället för att arbeta med den traditionella modevisningsformen med agenturmodeller har Ylva Fred och Diana Orving skapat ett konstöverskridande performance. Ylva har komponerat ett verk som framfördes live på modeveckans final av en handplockad kammarensemble, bestående av inspirerande och starka musiker hon vill samarbeta med.

Ensemblen består av stråk, kontrabasblockflöjt och slagverk, och av musikerna Klara Hellgren, Karin Hellqvist, Anna Petrini, Sabina Sandri Olsson och Magdalena Meitzner är flera alumner från KMH.

– I musiken vill jag visa styrka, komplexitet, och det vackra. Musikernas improvisation har varit en stor inspirationskälla, säger Ylva.

Diana Orving har blivit känd för att bryta mot konventionen och rör sig snarare åt konsten än modet som vi känner det. Hon har senaste åren fått stor uppmärksamhet för detta och flera år vunnit pris som Årets designer av tidningen ELLE.

Ylva Fred har också en bakgrund i modebranschen som designer, stylist och scenograf, och arbetade med Diana för tio år sedan.

– Nu möts vi igen men med nya och egna villkor och att träda in i moderummet som komponist är fint och spännande, säger Ylva.

Modeveckan avslutades med Diana Orvings och Ylva Freds visning i Spegelsalen på Grand Hotel fredag 1/9.

Recensionen i Vogue

Uppdaterad 2017-09-04