Välkommen till Institutionen för folkmusik

Länk till fristående kurser i folkmusik

Följ oss gärna genom vår facebooksida. Klicka på länken nedan och Gilla vår sida så är du alltid uppdaterad om allt spännande som händer på institutionen för folkmusik

https://www.facebook.com/Folkmusikinstitutionen-KMH-394928054004810/

Folk- och världsmusikgalan 2015:

Årets hederspris och årets grupp till KMH-alumner

ÅRETS HEDERSPRIS gick till Folkmusiker mot främlingsfientlighet (FMF).
FMF bildades på Institutionen för folkmusik vid KMH av studenter och lärare och är definitivt ett resultat av arbete inom institutionen på detta område. 

Det är ett fantastiskt fint pris som brukar gå till den som är gammal i gemet, men i detta fall alltså till en ganska ny företeelse.

ÅRETS GRUPP blev Väsen. Alla gruppens tre medlemmar arbetar vid Institutionen för folkmusik vid KMH. Mikael Marin är ju dessutom anställd och alumn. Olov Johansson har jobbat här mycket länge och är vår lärare i nyckelharpa. Roger Tallroth har varit engagerad från och till och alla tre är starkt knutna till KMH.

***

Det var flera saker som gjorde att det blev allvar med att starta Folkmusiker mot främlingsfientlighet, men en av de saker som påverkade var SD:s Mattias Karlssons utspel i Sydsvenskan, där han påstod att det blev mindre plats för svensk folkmusik på musikhögskolor därför att vi också har studenter från andra kulturer! Helt hårresande.

Musikhögskolorna (genom Sven Ahlbäck) skrev en artikel på Newsmill för att bemöta detta. Alla musikhögskolor ställde sig bakom artikeln.  Artikeln förankrades hos rektorerna och KMH:s dåvarande rektor Johannes Johansson var mycket positiv till initiativet och tog ställning för att stödja det. Manifestationer ordnades också utanför riksdagshuset samt i form av en manifestationskonsert på KMH.

Efter detta har FMF fortsatt det viktiga arbetet och skapat många bra  manifestationer och happenings och konserter, t.ex. på Almedalen.

De som framförallt var aktiva och startade det hela var:
Bridget Marsden, Leif Ottosson, Sandra Marteleur, Isak Bergström, Johan Ronström (alla dåvarande studenter)
Sven Ahlbäck, Pernilla Willman (alla dåvarande lärare)

Nu är många av de nuvarande studenterna och alumner på folkmusikinstitutionen mycket aktiva i arbetet tillsammans med lärare på olika sätt och FMF är nu aktivt i hela landet.

 Folk Voice Tradition 19-22/11 2014Uppdaterad 2015-11-23