Nyhetsarkiv

Stockholm i seriernas värld – med interaktiv musik

Torsdagen den 8/3 öppnades en unik samproduktion mellan Stadsmuseet och KMH:s institution för musik- och medieproduktion.

Studenterna i årskurs 2 på institutionens konstnärliga kandidatprogram komponerade och producerade musik till utställningen "Stockholm i seriernas värld" som visar serier samlade under olika teman som t.ex. "hemmet", "tunnelbanan", "krogen" och "action". 

– Det var oerhört inspirerande att få skriva musik till en helhet istället för att utgå från en låt, kommenterar Julia Jonas som tillsammans med Isabella Sohlberg komponerade musik som på ett effektivt sätt förstärkte upplevelsen av de olika delarna i utställningen.

När musiken var mixad och klar klipptes den upp i sina beståndsdelar och kodades med hjälp av programmet "AudioCue" ihop för att effektivt respondera på besökarnas rörelser i rummet. Väl på plats installerades IR-sensorer och högtalare runt om i rummet och med hjälp av enkel JavaScript-kod kunde kompositörerna trigga olika delar i kompositionerna utifrån sensorernas signaler.

Tekniken är hämtad direkt från datorspelsvärlden men användes här för första gången i en utställning och skapade för besökaren nästan känslan av att vara i en film där filmmusiken följde minsta rörelse.

– Många blev nyfikna på hur det hela fungerade och vi fick väldigt mycket positiv feedback, berättar Isabella som tillsammans med klassen på det hela taget är mycket nöjda efter några innovativa, lärorika och utmanande dagar på Stadsmuseet.

Uppdaterad 2015-06-04