Jacob Mühlrad skriver och arrangerar för Silvana Imam

KMH:s professor Staffan Scheja, rektor Cecilia Rydinger Alin och Benny Andersson på väg till New York. Foto: Mira Åkerman.
KMH:s professor Staffan Scheja, rektor Cecilia Rydinger Alin och Benny Andersson på väg till New York. Foto: Mira Åkerman.

På årets Grammisgala vann hiphopstjärnan Silvana Imam utmärkelsen Årets artist. Under galan framfördes för första gången låten Varma Gator från hennes kommande album "Naturkraft" i arrangemang för 60 röster och kontrabastrio av kompositören och KMH-studenten Jacob Mühlrad. Han har arrangerat flera av verken och i och med det fört in element av konstmusik i hiphopens värld. 

Med bland annat 60-mannakörer, moderna avant garde-tekniker som handtremolo och andra konstmusikaliska tekniker som akustiska kontrabasar och thailändska gonggongar har Mühlrad och Imam, tillsammans med skivproducenten Nils Svennem Lundberg, utmanat gränserna för musikskapande på den nya skivan.

- Silvana och Nils är extrema musikaliska begåvningar och trots att vi kommer från helt olika världar inom musik så hittade vi varandra direkt. När man jobbar i oväntade konstellationer så får man en mycket bredare perspektiv på hur musiken kan skapas och det tycker jag märks. Soundet blev verkligen distinkt och intressant på ett sätt som inte uppstår varje dag. 

24-årige Mühlrad arrangerar och komponerar för Silvana Imam som igår tog hem flera grammisar och tidigare i månaden också vann på P3 Guld. På galan hade en av låtarna för första gången premiär. Låten Varma Gator innehåller både en 60-mannakör och kontrabaskvartett.  

Jacob Mühlrad har även specialkomponerat introt för skivan med 60-mannakör vibrerar med hjälp av moderna avantgarde tekniker som handtremolo till Silvanas mammas röst som berättar historien om hur hon kom till Sverige. Albumet släpps den 24 Mars. 

- Silvana Imam, producenten Nils Svennem Lundberg och jag har alla gemensamt att vi älskar ljud i bred bemärkelse. Vårt intresse för hur saker låter går långt utanför den egna genren. Det har varit otroligt roligt att få jobba med detaljer i ljud och klang i ett sammanhang som är helt nytt för mig, säger Jacob Mühlrad.

Härnäst skriver Jacob ett verk för cello och symfoniorkester på beställning av av Kungliga Filharmonikernas solocellist Johannes Rostamo. Han har också en beställning från Radiokören planerad till våren 2018. 

Uppdaterad 2016-07-07