Välkommen till Institutionen för jazz

Puff för New Sound Made 2017

Återupplev vårens New Sound Made i videoklippen från KMH:s jazzfestival på Kägelbanan vid Södra teatern

De internationella framgångarna för svensk jazz och populärmusik är uppenbara. Bakom resultaten står musiker av högsta kvalitet, och lyhörda lärare som fångar upp och förenar kreativitet med en inspirerande och gedigen träning.

KMH:s institution för jazz erbjuder i första hand sammanhängande utbildningsprogram för blivande musiker och pedagoger i olika genrer som jazz, pop, rock, latin, fri improvisation m.m.

Studenterna förbereds för en yrkesverksamhet som musiker, kompositörer/låtskrivare, konsert- och skivproducenter, arrangörer, egna företagare, teater- och studiomusiker, lärare på kulturskolor, folkhögskolor och musikhögskolor.

I programmen ingår bland annat: instrumentala studier (interpretation, teknik, improvisation) från biinstrumentnivå till högsta internationella nivå för träblås, brass, sång, elgitarr, piano, bas, trumset och slagverk, ensembleledning, scenisk kommunikation och frilanskunskap, musikteori med arrangering, komposition, harmonilära och gehör, ensembler som storband, latinband, mindre improvisationsgrupper, pop/rockgrupper, bruksensembler m.m. samt ensemblemetodik och instrumentalmetodik.

Studenternas egna projekt

Studenterna har många möjligheter att genomföra egna projekt under utbildningen. Med handledare från institutionen utformas projekten som kurser med turnéupplägg, inspelning och konserter. Flera av dessa projekt har blivit uppmärksammade produktioner. Grupper som the Royal Concept och Dirty Loops är exempel på grupper som har startat som projekt. Projekten utmynnar oftast i cd-produktioner i samarbete med ljudenheten och dess två studios. 

Lärarledda ensembler

Mindre ensembler skapas varje år inom kurserna beroende på studentkombination och kursinriktning. Dessutom har studenterna möjlighet att delta i ett antal återkommande lärarledda ensembler, som ofta framträder på KMH och externt. Dit hör t.ex. storbandet KMH Jazz Orchestra.

Samverkansprojekt

Studenterna framträder regelbundet på Stockholms viktigare jazzscener, däribland jazzklubben Fasching. Varje år ordnas dessutom en jazzfestival (New Sound Made) av studenterna på jazzinstitutionen.

Internationellt

Varje år gästas institutionen av internationellt verksamma musiker som gör clinics och workshops med lärare och studenter. Institutionen har genom nätverken Nordpuls och Erasmus nära samarbete och student- och lärarutbyte med övriga jazzutbildningar i Norden, Europa samt USA.

Vi har även samarbete med musikhögskolorna i Helsingfors och Århus i en Nordisk masterutbildning i jazz där undervisningen ges på engelska och studenterna studerar 1 termin per högskola.
"The Music of Charles Mingus": konsertkiipp 2016-12-20.

KMH Jazztrombonensemble vid Trombonfrossa på Musikaliska, 29-31/1 2016.

Uppdaterad 2017-08-29