KMH Nyheter

Kassandra - fyra nyskrivna kortoperor

Hon hade en unik förmåga, men den togs ifrån henne när hon inte gick med på villkor som stod i strid med hennes egna känslor. Myten om Kassandra - vad kan den ha att säga oss i vår egen tid? Fyra nyskrivna kortoperor ger nu varsitt svar på frågan. 

Patrik Jarlestam, foto: Stefan Nilsson

Patrik Jarlestam, masterstudent i komposition vid Kungl. Musikhögskolan har tillsammans med dramatikerstudenten vid Stockholms dramatiska högskola Jonas Bernander ingått i ett av fyra "skaparpar" som jobbat parallellt med Kassandramyten.

– Det handlar om ett maktförhållande, säger Patrik Jarlestam. Kassandra hamnar i ett underläge. Apollon utnyttjar sin makt och gör så att ingen tror henne. Det var den tråden jag spann vidare på när jag skrev operan.

– Själva berättelsen i operan utspelar sig i nutid och handlar om "The girl in the box", kidnappningshistorien i USA med en man som i sju års tid höll en ung kvinna fången som sexslav. 

Det var lite speciella omständigheter kring tillkomsten av operan. Hans Gefors och dramatikern Kerstin Perski skapade först ett handlingssynopsis, ett slags ramverk som ni studenter hade att utgå från. Sedan har ni i de fyra grupperna på varsitt håll fått skriva de färdiga operorna. Fyra grupper, och fyra olika tolkningar, kanske? Projektet har också kallats "Ett operafrö med fyra förgreningar".  Vad vet du om de andra tre "skaparparen" och deras operor. Skiljer de sig mycket från er version? Har det blivit olika förgreningar av fröet?

– Ja, säger Patrik, och det är ju också så, att sätter man kreativa människor i kreativa situationer som den här, så kan man räkna med att det kommer ut något bra av det!

Studenter från Stockholms dramatiska högskola står för libretton. För regin står två mycket lovande unga regissörer, Linda Mallik och Öllegård Grundström, vilka anställts speciellt för projektet. Kungl. Musikhögskolan bidrar med själva tonsättningarna, instrumentalister och dirigering. Sångarna och repetitörerna kommer från Operahögskolan. Kortoperorna framförs under två kvällar på Studioteatern på Operahögskolan, måndag 21 maj och onsdag 23 maj. Båda med starttid kl 20:00.

 

"Den 4444:e dagen"
Libretto: Jonas Bernander, musik: Patrik Jarlestam

"Det positiva bruset"
Libretto: Hanna Borglund, musik: Joel Engström

"Sandra"
Libretto: Gunnar Eriksson, musik: Rosali Grankull

"Kassandra (Högmod)"
Libretto: Johanna Emanuelsson, musik: Maria Lithell Flyg

Åsa Thyllman sopran, Frida Österberg mezzosopran, Håkan Starkenberg tenor Thomas Sepp baryton med flera medverkande. Dirigenter: Andreas ErikssonSigrid Damsager och Taavi Kull.

Operaföreställningarna ingår i "LjudOLjud", Kungl. Musikhögskolans festival för komposition och dirigering. Mera information om kortoperaprojektet och hela festivalprogrammet hittar du på www.kmh.se/ljudoljud 

Kontaktpersoner: 

Glenn Mossop tel 070-627 53 90
Hanna Ohlson Nord tel 070-277 29 66

marit.wixell@operahogskolan.se

 

Uppdaterad 2013-08-07