Masterprogram dirigering – orkester 120 hp

Utbildningens innehåll

Profilen ger en fördjupad utbildning till orkesterdirigent med teknisk skicklighet och konstnärlig integritet på hög nivå.

Undervisningen sker till stor del i form av dirigeringsseminarier med två pianister, där alla masterstudenter i orkesterdirigering närvarar, men också i form av enskilda lektioner samt handledning i samband med alla de nedan beskrivna samarbetena.

Du kommer att få arbeta med KMH Sinfonietta, som består av professionella musiker och drivna studenter på KMH. Det finns också ett etablerat samarbete med KMH Symfoniorkester, där dirigentstudenter får dirigera nyskrivna verk av studenter i kompositionsklassen på konserter som i övrigt dirigeras av gästande dirigenter.

En viktig del av masterutbildningen i orkesterdirigering är samarbeten med flera professionella orkestrar runt om i landet, däribland Gävle Symfoniorkester, Norrlandsoperans orkester, Norrköpings Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, samt Västerås Sinfonietta. Detta sker genom att dirigentstudenterna och deras lärare åker till den ort där orkestern är verksam och antingen har workshops eller gör en konsertproduktion.

Sedan många år har också masterstudenterna i orkesterdirigering olika former av samarbeten med Operahögskolan, både vad gäller traditionell opera och nyskriven musikdramatik.

Det finns starka band mellan dirigentklassen och kompositionsklassen, vilket innebär att dirigenterna arbetar med tonsättarnas nyskrivna musik. Institutionen KDM (Komposition, Dirigering. Musikteori) har varje vår en egen festival, ljudOljud, som innebär en fördjupning av detta samarbete. Som en del i detta arbete med tonsättarna får dirigentklassen regelbundet arbeta med två av Sveriges främsta ensembler för ny musik, KammarensembleN i Stockholm och Norrbotten NEO i Piteå.

En viktig del av utbildningen är en föreläsningsserie som kallas Dirigentforum. Vid dessa tillfällen deltar samtliga studenter som har dirigering som huvudämne på KMH och de ämnen som tas upp har ett musikaliskt allmänbildande innehåll med fokus på kunskaper som är viktiga att ha som dirigent.  

  

Lärare

B Tommy Andersson, professor i orkesterdirigeringHuvudlärare är professor B Tommy Andersson, sedan länge etablerad i det svenska och internationella musiklivet som dirigent och tonsättare. Han har också tidigare varit professor i orkesterspel vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg (2003-09). Sedan början av 1990-talet har han varit flitigt verksam som frilansande dirigent i med alla stora och de flesta små professionella orkestrarna och operahusen i Sverige, samt gästdirigerat i ett flertal länder. Han var chefdirigent för KammarensembleN 1994–99 och för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker 1997–2005. Som dirigent har han bland annat blivit känd för att ta sig an stora och komplicerade verk, såsom Alban Bergs Wozzeck och Lulu, Dallapiccolas Il Prigioniero, eller Messiaens Turangalila-symfoni. Kungliga Filharmonikerna i Stockholm hade en festival (”Tonsättar-weekend”) 2009, då 24 av hans kompositioner framfördes under fyra dagar. Under säsongen 2014-15 är B Tommy Andersson ”Composer in Association” med BBC National Orchestra of Wales (Cardiff), där hans egna orkesterverk är i fokus, men han kommer också under säsongen att dirigera orkestern, BBC NOW, i ett konsertprogram med svensk orkestermusik.

  

Uppdaterad 2016-11-17