KMH Nyheter

KMH Nyheter

Mats Nilsson årets körledare 2014

06-Oct-14 14:49

Mats Nilsson, lektor i kördirigering vid Institutionen för komposition, dirigering och musikteori, är Årets körledare 2014. Han utnämndes vid körledarkonventet i Visby den 3 oktober, i samband med firandet av Eric Ericsondagen. Utmärkelsen delas ut sedan 1986 av Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledare. Den innefattar ett stipendium om 50.000 kr.

Motiveringen var:

Årets körledare 2014, Mats Nilsson, är en person som aldrig gjort stort väsen av sig. Ändå har han under många år förmedlat körmusik på mycket hög nivå, inte bara på många håll i Sverige utan också runtom i världen. Han har lett egna körer och han har arbetat som instuderare åt flera av världens allra främsta dirigenter.

Årets körledare är och har varit en körlivets trogna tjänare. Han är känd för ett hängivet, engagerat, entusiasmerande och kunnigt dirigentskap. Hans insatser som körledare och pedagog är en gärning i läraren Eric Ericsons anda. Numera återfinns han själv som lärare på dennes tidigare institution, när han inte gästar någon kör utanför vårt land eller leder sin egen ensemble, Maria Magdalena Kammarkör.

Se vidare:

www.korledare.se/index.php/arets-koerledare

www.korliv.se/allmant/mats-nilsson-arets-korledare-2014/

Uppdaterad 2014-10-06