Norr om Stockholm – svängigt skivsläpp med folkmusik efter kvinnor

Vinjettbild för Norr om Stockholm: albumet

Fioltrion Norr om Stockholm tar ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt. Det började med ett eget initiativ, blev så småningom ett projektarbete vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) och har nu resulterat i debutalbumet "Efter" med låtar enbart efter kvinnor.

Slå upp en folkmusiksamling, vilken som helst. Vad ser du? Gubbar, gubbar och åter gubbar.

I princip hela vår tradition bygger till synes på män som spelat fiol, på dessa mäns fäder och farfäder. Men vänta nu: Har det inte funnits en enda musicerande kvinna? Slå upp den där folkmusiksamlingen en gång till och titta lite närmre, mycket närmre. Ta fram förstoringsglaset och detektivblicken och du ska få se. Läs kommentarerna och leta: farmor, mormor, mor och syster. Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats. Det är dags nu!

– Vi blev helt enkelt less på att det inom folkmusiken (liksom i all annan musikhistoria eller historia över huvud taget) främst pratades om män, säger Alva Granström, en av trions medlemmar. Det är många som pratar om detta men få som faktiskt tar tag i saken och lyfter fram kvinnliga traditionsbärare genom att spela deras låtar så därför fick vi lov att göra arbetet själva helt enkelt!

– För att hitta dessa kvinnor så har vi lusläst notsamlingar och letat efter referenser till mödrar och mormödrar eller helt enkelt ett kvinnonamn, fortsätter Magdalena Eriksson.

– Sen har vi ofta fått göra lite efterforskningar för att ta reda på hennes namn, säger Stina Brandin. Vi har också besökt arkivet på folkmusikens hus i Rättvik och hört oss för med andra kunniga musiker.

Norr om Stockholm består av:
Stina Brandin - Boda kyrkby, Dalarna
Alva Granström - Umeå, Västerbotten
Magdalena Eriksson - Gottne, Ångermanland

Måndag 7 november 19:00
Kungl. Musikhögskolan (KMH), Kungasalen
Fri entré!

Mera info: Alva Granström, 076-103 53 33, alva.granstrom@student.kmh.se
Magdalena Eriksson, 070-301 68 00, magdalena.eriksson@student.kmh.se
Stina Brandin, 070-362 52 66, brandin.stina@hotmail.com
Susanne Rosenberg, prefekt vid Inst. för folkmusik, 070-671 01 39, folkmusik@kmh.se

Konserten på Facebook

Norr om Stockholm på Facebook

Smakprov från skivan på Soundcloud:

Uppdaterad 2016-11-08