KMH Nyheter

Nyheter 2011

Sally Beamish om naturinfluenser i musiken

07-Dec-11 16:06

Den brittiska tonsättaren Sally Beamish var i fredags för drygt en vecka sedan gästföreläsare på KMH:s kompositionsforum. Hon talade under rubriken "Sea and birds: influences of nature in music". 

Sally Beamish spelade upp korta avsnitt ur sin musik och presenterade sin idévärld, och förklarade också vilka kompositionstekniker hon använder.

– Det blev flera intressanta diskussioner, berättar Karin Rehnqvist som stod som värd för besöket.

– Sally är från början professionell violast. En diskussion som kom upp är hur det påverkar hennes komponerande att hon tidigare varit musiker och känner orkestern från insidan.

30-årsjubileum för folkmusikinstitutionens julkonsert!

06-Dec-11 11:24

För 30:e året i rad bjuder folkmusikinstitutionen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) in till fest med en storslagen julkonsert. Musiker och sångare ur en bred flora av kulturer och folk- och konstmusiktraditioner bjuder på musikupplevelser i många olika former och konstellationer.

”Du gnistrande tindrande jul
jag drömmer dig god, jag drömmer dig kär
men frusen och ensam jag är
Du famnande, värmande jul
jag minns dig en gång, jag varit dig när
nu frusen och ensam jag är”


Lördag 10/12 kl 18:00
Stora Salen, Kungl. Musikhögskolan, Valhallavägen 105 i Stockholm
Fri entré!

Välkomna!

Mera info:

Sunniva Abelli, student, 070-998947
Jonas Hjalmarsson, bitr. prefekt, 070-321 70 14
folkmusik@kmh.se
www.kmh.se/fm
www.facebook.com/kmhfolk

Internationell harpduo spelar musik av KMH-studenter

29-Nov-11 16:44

Duon, bestående av Lucia Stavros (USA) och f.d. KMH-studenten Stina Hellberg (Sverige) framför nyskrivna verk, unikt komponerade för två harpor av de unga, svenska kompositörerna Patrik Jarlestam, Joel Engström och Leo Correia de Verdier, som alla studerar vid KMH. Duon kommer även framföra experimentella improvisationer.

Konserten är ett samarbete med Swedish Fulbright Alumni Association och äger rum fredag 9 december på Galleri Duerr i Stockholm.

Stina Hellberg är den första harpisten i Skandinavien att genomföra en kandidatexamen i jazzharpa. Hon har bl.a. spelat med Maia Hirasawa, Frida Hyvönen, Malena Ernman och Tomas Ledin. Lucia Stavros har just avslutat sina studier i Paris efter att ha erhållit det prestigefulla Fulbright-stipendiet, sponsrat av USA’s regering. Deras mål är att uppmärksamma och föra ut ny musik samt att utveckla harpans potential.

Patrik Jarlestam, Joel Engström och Leo Correia de Verdier har alla studerat komposition vid Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm för professor Karin Renhqvist och Pär Lindgren och är nu i startgroparna för sina professionella karriärer som tonsättare. De är även verksamma som bl.a. ljussättare, föreläsare och dirigenter och har varit representerade vid olika festivaler som t.ex. Rostock och ICSM.

Föreningen Svenska Tonsättare ger Interpretpriset till Jan Risberg

24-Nov-11 12:44

Dirigenten Jan Risberg är adjunkt vid Klassiska institutionen med nutida musik som specialitet. Nu har han blivit prisad av Föreningen Svenska Tonsättare, som utsett honom till 2011 års mottagare av årets Interpretpris.

Han får priset för att han "entusiasmerar och tränar unga musiker, initierar och driver engagerande projekt, allt med stor kärlek till den nyskrivna musiken", som det står i prismotiveringen.

Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris är på 50.000 kronor, och delas ut till musiker, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig inom nutida konstmusik.

Dan Laurin tilldelas Interpretpriset

17-Nov-11 13:41

Dan Laurin, internationellt verksam blockflöjtist och gästprofessor i blockflöjt vid KMH har tilldelats det prestigefyllda Interpretpriset för 2011. Det är Kungl. Musikaliska Akademin som varje år delar ut ett pris på 100 000 kronor till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå som ses som nyskapare på sitt instrument eller inom sin repertoar. 

I år har alltså priset tillfallit Dan Laurin. Han är en av vår tids mest omtalade blockflöjtister, och i prismotiveringen talas om hans förmåga att förmedla musik på ett mycket personligt och medryckande sätt, hans utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro som gett honom världsberömmelse. 

Också hans roll som återskapare och nyskapare av blockflöjtsmusiken nämns i KMA:s motivering. Formuleringen om återskapande faller bland annat tillbaka på det faktum att han haft ett gediget samarbete med ledande instrumentmakare, vilket resulterat i rekonstruktioner av tidiga instrument. Detta har i sin tur öppnat en skattkammare av repertoar för dagens publik. Nyskapare är Dan Laurin i den meningen att han gärna också - vid sidan av den tidiga musiken - framför musik av samtida tonsättare, allt från soloverk till till konserter med symfoniorkester, han har samarbeten med jazzensembler och framför även elektroakustisk musik, och musik för elförstärkt blockflöjt.

Dan Laurin kommer att motta priset vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 28 november. 

Anders Loguin har avlidit

07-Nov-11 09:46

Anders Loguin, professor i slagverk vid KMH, har avlidit efter en kort tids sjukdom. För den stora allmänheten blev han känd som en av medlemmarna i slagverksensemblen Kroumata. Sedan 2008 ledde han den egna ensemblen Glorious percussion. Han var sedan 2002 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Anders Loguins betydelse för slagverksmusiken i Sverige och internationellt är enorm. 

– Han var en förgrundsgestalt och skapade nytänkande runt slagverk och fick fram en stor repertoar genom sitt engagemang och sin personlighet, säger tonsättaren och kollegan vid KMH Sven David Sandström i en radiointervju.

För sina studenter var han en djupt engagerad lärare, som delade med sig av sin entusiasm för nyskapande slagverksmusik. Han tog fram nya verk för sina studenter, och hjälpte dem ut i musiklivet på olika sätt.

Musiksverige och KMH sörjer en stor och oersättlig personlighet.

Cecilia Rydinger Alin får Dalarnas kulturpris

19-Oct-11 14:53

Cecilia Rydinger-Alin. Foto Jan Olav Wedin.
Cecilia Rydinger Alin, professor i orkesterdirigering vid KMH, har utsetts till mottagare av Landstinget Dalarnas kulturpris 2011. 

"Det är ett sådant fantastiskt erkännande!", säger en mycket glad och överraskad Cecilia när hon efter beskedet intervjuas av Radio Dalarna. 

I juryns motivering flödar lovorden:

"Cecilia Rydinger-Alin, är en entusiastisk, driven och skicklig dirigent och pedagog, med lång och gedigen erfarenhet av att leda orkester och kör. Hon är dessutom Nordens första kvinnliga professor i orkesterdirigering vid Kungl. musikhögskolan i Stockholm". 

"Hon är en nyansernas mästare, såväl i det expressiva som i det återhållsamma. Med energi och närvaro lockar hon fram det bästa av klang och uttryck hos dem hon leder."

Det brukar heta att ingen blir profet i sin egen hemstad, men med Cecilia Rydinger Alin, som är född och uppvuxen i Ludvika bevisas väl motsatsen, när hon nu får ta emot Dalarnas mest prestigefyllda kulturutmärkelse.

Monica Zetterlundpriset 2011: Maria Winther och Jan Allan belönade

17-Oct-11 14:51

Maria Winther, jazzsångerska som studerade vid KMH 2003-2009 har nyligen mottagit Monica Zetterlundpriset som årets nykomling. "Med allvar, kärlek och kunnighet leder hon lyssnarna mot musikens innersta väsen", heter det i motiveringen. 

I klassen etablerade musiker belönades trumpetaren Jan Allan, som haft en lång karriär på jazzscenen och i teatersammanhang, och som även han har anknytning till KMH genom sin undervisning här i trumpet. "Hans musikaliska tilltal är lågmält, nästan ömt", lyder juryns formulering. 

Priserna delades ut vid minneskonserten Monica Z Forever i Stockholms konserthus för några veckor sedan.

KMH-violinist vann Ljunggrenska tävlingen

10-Oct-11 12:05
KMH-violinist vann Ljunggrenska tävlingen

Violinisten Andrej Power utbildar sig till musiker vid KMH och har blivit utsedd till vinnare i den Ljunggrenska tävlingen för unga musiker som nyligen ägde rum i Göteborg. Juryns motivering lyder: 

Med mästerlig hantverksskicklighet, ärligt musicerande och en enastående klang förmår han föra den stora violintraditionen vidare.  

I finalomgången av tävlingen spelade han César Francks violinsonat i A-dur, utsågs i hård konkurrens till förstapristagare, och blev därmed 100.000 kronor rikare. Ljunggrenska tävlingen för unga musiker har ägt rum en gång om året alltsedan 1997. Det uttalade syftet är att ge unga musiker möjlighet att fortsätta sina studier, vilket också kommer att bli fallet för Andrej. Han började på KMH redan som 15-åring, och efter några år utomlands går han nu, 23 år gammal, vidare med sina violinstudier här på avancerad påbyggnadsnivå (det som tidigare kallades diplomutbildning) och med Henryk Kowalski som lärare.

På KMH kommer man att få tillfälle att lyssna till Andrej Power som solist redan om några veckor, då han vid en konsert den 28 oktober spelar en violinkonsert av Haydn ackompanjerad av KMH:s stråkorkester.

Också en annan KMH-student fick en fin placering i tävlingen, nämligen cellisten Hans Kristian Goldstein som är gäststudent från Norge och går KMH:s masterprogram vid Edsbergs slott. Hans Kristian vann tredje pris med sitt framförande av Sjostakovitjs cellosonat i d-moll. 

KMH Folk på riksmötets öppnande

15-Sep-11 09:23

KMH FOLK, ensemblen av studenter vid institutionen för folkmusik, framträder när riksdagen idag (torsdag 15/9) samlas i Stockholm för sitt årliga riksmöte.

Framträdandet sker kl. 13 i trapphallen i Östra riksdagshuset, där även folkdansgillet Kedjan deltar med landskapsfanorna.

Se även www.kmh.se/kmh-folk

och www.facebook.com/kmhfolk

Vevlirespelare på KMH belönas

04-Jul-11 11:09

Johannes Hellman Geworkian har valt det udda instrumentet vevlira. Nu har han fått pris för sitt musicerande. Den 8 juli delar Hugo Alfvén–fonden inom Kungl. Musikaliska akademien ut två stipendier och ett av dem går till Johannes Hellman Geworkian.

Johannes har tidigare studerat vid Musikkonservatoriet i Falun, men har nu kommit in på kandidatprogrammet musiker, inriktning folkmusik på KMH. Till vardags är han aktiv som folkmusiker och ägnar sig då särskilt åt folkmusik från länder där vevliran är vanlig. Han spelar bland annat med gruppen Garizim som nyligen släppt debutalbumet "Fri" som fått bra kritik. Där spelar också saxofonisten Elias Frigård, som även han kommit in på högskolan tillsammans med Johannes.


Norska solistpriset till Sverige

27-Jun-11 12:35

Den svenske cellisten Jakob Koranyi får det norska solistpriset 2011. Det var första året som tävlingen var öppen för musiker från alla nordiska länder.

Det norska solistpriset har delats ut sedan 2004 och går till en särskilt talangfull, ung instrumentalist. Det delades ut under Festspillene i Bergen
och gick iår till Sverige och Jakob Koranyi, en cellist som studerat vid KMH.

Jakob Koranyi övertygade juryn med sin "säkra musikalitet och sin fina klang". Han är utbildad vid KMH och har tagit en diplomexamen vid Edsbergs Slott under professor Thorleif Thedén och även studerat i Köln och Manchester. Han spås av många en lysande framtid.

KMH i romanform

21-Jun-11 11:12
KMH i romanform

"Att ringa Clara" heter en roman som kom ut i våras, och som överlag fick mycket fina recensioner. För alla som gått eller går en utbildning vid KMH är romanen alldeles extra intressant, eftersom den till viss del utspelar sig här. Boken handlar om två unga kvinnor, Clara och Carolin, som träffas på en folkhögskola och som sedan går vidare till musikerutbildning på KMH.

I boken får man veta en hel del om stämningen på högskolan, hur det är att slita med sitt övande, hur lärarna är, hur det är att spela i orkester. Det är inte en enbart ljus skildring. Medan studietiden flyter på ganska friktionsfritt för den ena av flickorna är det betydligt kärvare för den andra. Hon har det svårt och far tidvis illa på olika sätt. 

Anna Schulze som skrivit boken är violinist och gick pedagogisk påbyggnadsutbildning för musiker på KMH åren 2004-2007. Romanen Att ringa Clara är hennes tredje bok. Realistisk skildring av studiemiljön på KMH? Trovärdigt eller ej? Läs och avgör själv!

Examensföreställning utforskar varelserna i Stockholms underjord

25-May-11 17:19

En dansföreställning? Konsertinstallation? Ljud och ljusperformance? Det finns en hel del gåtfullhet kring Leo Correia de Verdiers verk Odoshuitmnai, som ska framföras i Reaktorhallen under Tekniska högskolan nu på lördag 28 maj. Leo är kompositionsstudent på masternivå vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), och föreställningen är hans examenskonsert.

För det första - vad i hela världen betyder namnet på verket, Odoshuitmnai?

– Ytvarelser, förklarar Leo. Det är det ord folket som bor i underjorden under Stockholm använder om oss andra, vi som bor på ytan.

– Jag har velat gestalta vad för någonting och var någonstans det gamla – vättarna, trollen och vittrorna som förr bodde under jorden – är i det moderna. Man kan kalla det ett litet försök att skapa en mytologi för storstaden.

Leonina Korneti PekevskaFöreställningen var från början tänkt att framföras nere i tunnelbanan i något mörkt utrymme. Nu blir det Reaktorhallen, vilket är en miljö som inte heller saknar magi. I själva verket var det typen av miljö som fungerade som utgångspunkt när Leo började bolla idéer tillsammans med verkets koreograf, Leonina Korneti Pekevska, rytmikstudent vid KMH.

Det hela har utmynnat i en föreställning som kan ses som en slags syntes mellan scenisk installation och konsert. Tre dansare medverkar, därutöver instrumentalister, och man kommer också att få höra liveelektronik. Föreställningen ingår i LjudOljud, Kungl. Musikhögskolans årligen återkommande festival för komposition och dirigering.

 

 

 

Tid: Lördag 28 maj kl. 19:00
Plats: Reaktorhallen, Drottning Kristinas väg 51

===============


Hela festivalprogrammet finns på www.kmh.se/ljudoljud

Inför årets ljudOljud: Märkligt författaröde har blivit ny kammaropera

10-May-11 10:16

Fyra sångare, kör, kammarensemble och elektronik gestaltar den japanske författaren Yukio Mishimas liv i en ny opera komponerad av Magnus Bunnskog, masterstudent vid Kungl. Musikhögskolan. Operan uruppförs 27 maj inom ramen för LjudOljud, KMH:s årliga festival för komposition och dirigering. 

http://www.youtube.com/v/lv4h_CBkqoY

Huvudpersonen i kammaroperan ”Sankt Sebastians blick” är den japanske författaren Yukio Mishima som blivit känd för eftervärlden inte bara genom sina verk (själv drömde han om att få Nobelpriset i litteratur men fick det aldrig), utan också genom sitt märkliga livsöde. År 1970 försökte han genomföra en statskupp med syftet att återinföra kejsardömet i Japan. Han hade tränat upp en privatarmé, misslyckades kapitalt, och begick därefter harakiri. 

Magnus Bunnskog, foto: Johan Ullsten

– Det är en väldigt kontroversiell och spännande människa med ett mycket märkligt livsöde, säger Magnus Bunnskog som skrivit både musik och libretto till S:t Sebastians blick.

Magnus Bunnskog har blandat fakta och hörsägner om Yukio Mishima med fragment ur hans litteratur. I Mishimas egen mytologiska värld fanns helgonet S:t Sebastian ständigt närvarande, som erotisk symbol, symbol för döden, och för Mishimas egen dödslängtan. 

– Man kan se det som en poetisk odyssé sammanblandat med ett verkligt livsöde, säger Magnus Bunnskog.

En blandning av texter av olika karaktär, och också en blandning av musikaliska element, akustiska och elektroniska. Fyra sångsolister, sex musiker och elektronmusik som klingar både från scenen och från högtalare som omger publiken. 

Operaprojektet är ett samarbete mellan Kungl. Musikhögskolan, Operahögskolan och Teater Giljotin. För regin står Öllegård Goulos som är masterstudent i regi vid Operahögskolan. Operan kommer att framföras  på Teater Giljotin vid tre tilfällen.

Fredagen den 27 maj kl 19.00
Söndagen den 29 maj kl 19.00
(Öppen generalrepetition torsdagen den 26 maj kl. 19.00)

LjudOLjud, festival för komposition och dirigering vid KMH 20-28 maj.
Hela festivalprogrammet finns på www.kmh.se/ljudoljud
Kontakt: Magnus Bunnskog tel. 0705-56 86 18, magnus.bunnskog@student.kmh.se
Festivalansvarig: joel.engstrom@student.kmh.se 0738-080898
PR-ansvarig: Sigrid Damsager Frandsen, sigrid-damsager.frandsen@student.kmh.se 076-8437 445
Se även http://youtube.com/user/KMHvideo

Anmäld till program och fått besked att du inte är behörig?

07-May-11 22:59

Om du har sökt ett program som startar på grundnivå (dvs kandidat- eller lärarprogram) och du har fått besked om att du inte är behörig, så är det en bedömning som studera.nu har genomfört. Har du frågor kring detta, ska du vända dig direkt till studera.nu

Om du har sökt ett program som startar på avancerad nivå (dvs något masterprogram) och du har fått besked om att du inte är behörig, så kan du mejla till antagning@kmh.se. Det går i regel snabbare än att försöka komma fram på telefon, även om det är många som arbetar just nu med att svara i telefon.

Peder Hofmann
Chef för utbildningsavdelningen

Fortbildning på begäran: Musikundervisning på lika villkor

24-Jun-10 10:49
Pressmeddelande 2011-03-24:
Stockholm Jazz Festival och KMH bjuder åter in musiklärare inom rytmisk musik (jazz, pop, rock, folk etc) oavsett skolform (grundskola, kulturskola, gymnasium, högre utbildning) till tre fortbildningsdagar under sommarens jazzfestival i Stockholm.

Stockholm Jazz Festival och KMH bjuder åter in musiklärare inom rytmisk musik (jazz, pop, rock, folk etc) oavsett skolform (grundskola, kulturskola, gymnasium, högre utbildning) till tre fortbildningsdagar under sommarens jazzfestival i Stockholm.

”Värsta inspirationskällan!” – ”Tydlig, strukturerad, kunnig och inspirerande föreläsare” – ”Alla kommer till tals” var några av omdömena från tidigare kurser.

Kursen syftar till att medvetandegöra invanda strukturer och mönster i skolan och övriga samhället, vilka motverkar ett jämställt klimat i undervisningssituationen. Gästande föreläsare och diskussioner utgör det huvudsakliga innehållet i kursen. Kursen vänder sig framförallt till aktiva musikpedagoger som inom ramen för kursen får kännedom om konkreta verktyg, för att skapa en lärandemiljö på lika villkor – en musikundervisning i balans.

Kursträffar: 16-18 juni kl. 10:00-16:00, i anslutning till Stockholm Jazz Festival.
(Kursen startar alltså en dag före festivaldagarna 17-19 juni.)
Kursdeltagare får rabattpris på festivalpasset: hela festivalen för 695 kr!

Karin_Kjellberg_2.jpgKarin Kjellberg arbetar som utbildare och handledare inom genus och jämställdhet från förskolor till gymnasier. Är i grunden musiklärare. Hon var initiativtagare och projektledare för det nationella seminariet om Jämställdhet och Musik på Musikmuseet i Stockholm 2004. Hon har också skrivit flera böcker i ämnet (”Genusmaskineriet – om tänkandet kring kön” och ”Snacka om jämställdhet”) och dessutom varit med och producerat filmen ”Var fick du luft ifrån?” – om härskartekniker i ungdomars vardag. Under läsåret 09/10 var hon ansvarig för projektet ”Musikundervisning på lika villkor” på gymnasieskolan Södra Latin, Stockholm.

 

Anmälan sker senast 15 april direkt till KMH på särskild blankett
(alltså inte via www.studera.nu som tidigare angivits).

Se vidare under Fristående kurser.

 

För mer information:
Ola Bengtsson, prefekt vid Institutionen för jazz, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm:
ola.bengtsson@kmh.se, tel. 08-16 18 50

Inför årets ljudOljud-festival: Komposition via harpa och Skype

15-Jun-10 22:09
Pressmeddelande 2011-04-13:
En tonsättare i Stockholm. En harpist i Mexiko. Båda är studenter på KMH. Med internettelefoni som hjälpmedel skapar de från var sin världsdel helt ny musik för harpa och liveelektronik. Hör resultatet på den nyskapande festivalen ljudOljud i maj!

Inför årets ljudOljud-festival: Komposition via harpa och Skype

En tonsättare i Stockholm. En harpist i Mexiko. Båda är studenter på KMH. Med internettelefoni som hjälpmedel skapar de från var sin världsdel helt ny musik för harpa och liveelektronik. Hör resultatet på den nyskapande festivalen ljudOljud i maj!

Maria HornDet är på många sätt ovanliga omständigheter kring kompositionsstudenten Maria Horns nya stycke In the center of an eye. Inte bara kommunikationsvägen mellan tonsättare och exekutör. Också konsertscenen är okonventionell. Framförandet blir i Reaktorhallen, det underjordiska bergrum i Stockholm, där förut

Sveriges första kärnreaktor var i drift, numera en av Stockholms mest spännande scener för experimentell kultur.

Mercedes Gómez är uppvuxen i Mexiko, där hon gick sin grundutbildning. Hon har sedan gått vidare till masterutbildning i harpa på Kungl. Musikhögskolan (KMH), där Maria Horn studerar elektroakustisk komposition. Under en workshop om harptekniker träffades de, och började göra upp planerna på det som blir Mercedes’ examenskonsert på masternivå.

Många av telefondiskussionerna har handlat om vad som är möjligt att spela på harpa. Till exempel kommer Mercedes dra ett stycke löst tagel från en fiolstråke mot harpsträngarna. Effekten blir en säregen, drömlik klang som varken låter som harpa eller fiol. Ljudet fångas upp och bearbetas elektroniskt. Med hjälp av en pedal styr Mercedes själv ljudet så att det stannar upp, klangen ”fryses”.

– Men sedan har Mercedes som person haft jättestor betydelse för hur jag utformat stycket, säger Maria. Maria berättar att hon kommer att låta Mercedes läsa en text av Octavio Paz. Men bara tyst, för sig själv, publiken kommer inte att höra orden.

– Jag tänker mig att texten gör någonting med Mercedes i situationen. Jag vill att hon hamnar som i en bubbla, i ett tillstånd. Därifrån improviserar hon.

– Ritualer är något som intresserar mig väldigt mycket. En konsert är en speciell situation. Jag tycker det är intressant hur musikern och därigenom musiken påverkas av den situationen.


ljudOljud 2011 – en festival för komposition och dirigering, 20-28 maj i Stockholm
Möt dem som utformar musiken. Som förändrar, förkastar och återskapar – genom noter, gester, teknik.
33 uruppföranden (åsså lite Mozart). 30 tonsättare och dirigenter från Kungl. Musikhögskolan representerar olika inriktningar som kör, orkester, kammarmusik, filmmusik, jazz och elektroakustiskt.

www.kmh.se/ljudoljud

Kontakt: Joel Engström, festivalansvarig: joel.engstrom@student.kmh.se, 0738-08 08 98
Sigrid Damsager Frandsen, PR-ansvarig: sigrid-damsger.frandsen@student.kmh.se 076-8437 445

Uppdaterad 2014-11-14