Utveckling av kvalitetssystem för forskning
Att ansöka om examensrätt på forskarnivå är en strategisk prioritering för KMH. Som ett led i det arbetet behöver KMH ha ett kvalitetssäkringssystem för forskning där även forskarutbildningen ingår.
UKÄ kommer också att granska KMH under 2027 för hur vi säkerställer hög kvalitet i både utbildning och forskning som bedrivs vid KMH.
Under 2024 arbetas kvalitetssystemet för forskning fram av berörda funktioner inom KMH. Det ska bygga på liknande principer, processer och aktiviteter som kvalitetssystemet för utbildning består av.
KMH:s kvalitetsarbete för forskning inbegriper alltså alla de organ, mötesfora, processer, dokument och aktiviteter som ger förutsättningar för att utveckla hög forskningskvalitet.
Kvalitetsarbetet avseende forskning på KMH kopplas till verksamhetsstyrningen genom den av rektor fastställda Långsiktig plan för kvalitetssäkring och Långsiktig plan för forskning. Arbetet med kvalitetssäkring beskrivs även i KMH:s verksamhetsplaner och årsredovisning. Kvalitetsarbete och kvalitetssäkringsarbete används här synonymt.
Grundläggande delar i ett kvalitetssystem för forskning
Ett kvalitetssystem för forskning behöver beakta och säkerställa att dessa delar följs upp systematiskt.

Beståndsdelar i KMH:s planerade kvalitetsystem för forskning
Fastställd ordning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling
Med fastställd ordning menas att KMH ska ha en beslutad och allmänt tillgänglig beskrivning av vårt kvalitetssystem, i vilken ansvarsfördelningen, principer och konkreta arbetsformer för säkring och utveckling av kvalitet i forskningen framgår. Denna ordning beslutas under våren 2025.
Kvalitetssäkringsarbetet ska engagera ledning och medarbetare samt externa intressenter vid behov, och understödjer kvalitetskulturen och det strategiska arbetet på alla nivåer i organisationen.
Kontinuerlig uppföljning
KMH ska arbeta systematiskt för att följa upp insatser för att stärka forskningens kvalitet och relevans. KMH ska också säkerställa att vi löpande samlar in, analyserar och använder ändamålsenlig information kring forskningens kvalitet och relevans.
Informationen används som underlag för strategiska beslut, prioriteringar och kvalitetsutveckling.
Processen för årlig uppföljning av forskning som bedrivs vid KMH är påbörjad enligt bild nedan och fullt ut implementerad under våren 2025.

Årlig uppföljning av forskning vid KMH.
Aktuell kvalitetsrapport för forskning Öppnas i nytt fönster.
Återkommande granskning
KMH ska säkerställa att forskningen återkommande genomgår kollegiala granskningar ur nationellt och internationellt perspektiv.
Granskningarna ska ske på ett ändamålsenligt vis för oss, vilket betyder att hela forskningsmiljön vid KMH utvärderas med de två inriktningarna musik och musikpedagogik.
KMH ska på så sätt systematiskt fånga upp och ta hand om de rekommendationer som sådana granskningar ger upphov till.
Hur dessa granskningar ska utformas och med vilken periodicitet arbetas fram och beslutas under våren 2025.
Teman och förutsättningar i kvalitetssystemet för forskning
I den fastställda ordningen för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling kommer KMH att beskriva hur vi arbetar med följande teman och förutsättningar som är centrala för att nå hög kvalitet i forskning.
- KMH ska arbeta systematiskt för att skapa goda förutsättningar för forskningens och forskningsmiljöernas utveckling och förnyelse, och deras koppling till KMH:s utbildningar.
- KMH ska arbeta systematiskt för att främja god forskningssed samt förebygga och hantera oredlighet i forskning.
- KMH ska arbeta systematiskt för att följa upp våra insatser för att stärka forskningens kvalitet och relevans genom samverkan med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte; KMH ska också arbeta systematiskt för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta.
- KMH ska arbeta systematiskt för att långsiktigt säkra kompetensförsörjning för forskningens utveckling och förnyelse; KMH ska också arbeta systematiskt för att skapa goda förutsättningar för kompetensutveckling samt erbjuda välfungerande karriärstöd för forskare i alla skeden i karriären oberoende av anställningsform.
- KMH ska arbeta systematiskt för att ge forskningen ett ändamålsenligt stöd; KMH ska också ha ändamålsenliga processer för prioritering och långsiktig förnyelse av forskningsinfrastrukturer.
- KMH ska arbeta systematiskt för att främja jämställdhet i forskningens förutsättningar.
Styrande principer för kvalitetssäkring av forskning
Forskningskvalitet främjas på många olika sätt i planering, genomförande och uppföljning av forskning, där kollegial, internationell granskning (peer review) är en grundläggande princip. Kvalitetssäkring av forskning styrs också av svensk högskolelag och högskoleförordning samt Sveriges Universitets- och högskoleförbunds nationella ramverk för kvalitetssäkring av forskning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Därtill finns europeiska stadgan för forskare med riktlinjer för rekrytering av forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt nytt internationellt förslag till principer för forskningsutvärderingar kallat CoARA
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. KMH är inte med i dessa två men följer arbetet med intresse.