Dubbelkonsert av Marie Samuelsson uruppförs i Gävle

Tonsättaren Marie Samuelsson, lektor i komposition vid KMH, har skrivit verket Brandnäva – en dubbelkonsert för gitarr, violin och orkester i Gävle Konserthus som uruppförs i Gävle Konserthus av violinisten Catharina Chen och gitarristen och tidigare KMH-studenten Jacob Kellerman.

Inspirationen till verket hittade Marie Samuelsson i Tyresta Nationalpark, där hon fick syn på en liten skylt med en blålila blomma och en beskrivande text som fascinerade henne.

Brandnävan är en ört vars frön bara gror om de blir uppvärmda till ca 40 grader. Efter den stora skogsbranden i Tyresta söder om Stockholm 1999, blommade växten där det tidigare inte brunnit på 300 år. Brandnävan blommar bara i några få år för att sedan försvinna, men fröna ligger kvar i jorden.


I dubbelkonserten, Brandnäva, utforskar Marie Samuelsson mötet mellan det intensiva och det svaga.

– Vissa delar av musiken beskriver känslan av brand, väldigt kraftfullt, rytmiskt och starkt. Medan andra delar försöker ta tag i en musikalisk skörhet. Det blir väldigt skirt och ljudsvagt, men jag vill få fram att det svagare partierna också kan vara starka, rent upplevelsemässigt. Som den där känslan inför en liten blå blomma som ändå klarar sig mitt i förödelsen.

Konserten spelas av violinisten Catharina Chen tillsammans med gitarristen och tidigare KMH-studenten Jakob Kellerman. Gävle Symfoniorkester dirigeras av Christian Karlsen.

På konserten spelas ytterligare ett verk av en tidigare KMH-student: Psalm XIII av Djuro Zivkovic.

Pressmeddelande från Gehrmans musikförlaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterad kontakt