Grammis för bästa klassiska album till Dan Laurin och Höör Barock

Ensemblen Höör Barock med ledare professor Dan Laudin fick 2020 års Grammis för bästa klassiska album. 

Dan Laurin, KMH:s professor i blockflöjt, har tillsammans med ensemblen Höör Barock fått årets Grammis i kategorin "Årets klassiska" för sin inspelning av Romans Golovinmusik.

Höör Barock är en barockensemble som leds av KMH-alumnerna Emelie Roos (blockflöjter) och Dohyo Sol (luta) och som även inkluderar en rad andra tidigare KMH-studenter.

Sedan 2015 samarbetar ensemblen med Dan Laurin och cembalisten Anna Paradiso Laurin (också KMH-alumn). Det har bland annat lett till albumet "Bach, Telemann, Corelli" på skivbolaget BIS, och nu senast, på Dan Laurins initiativ, den aktuella Romanskivan.

"Golovinmusiken" är en samling av 45 korta instrumentalsatser som Johann Helmich Roman skrev 1728 till en stor fest i Stockholm som den ryske ambassadören Golovin anordnade för att fira kröningen av tsar Peter II i S:t Petersburg. Den har aldrig tidigare spelats in i sin helhet.

– Eftersom originalnoterna helt saknar instrumentation och tempobeteckningar, har jag instrumenterat alla satserna såväl som forskat kring tempi i olika genrer för att ge musiken en så kontrastrik framtoning som möjligt, berättar Dan Laurin.

– Golovinmusiken var aldrig avsedd att lyssnas till i sin helhet; därför var det viktigt för mig att tänka på CD-mediet och att det ska vara intressant och omväxlande att lyssna på 80 minuter musik utan att tankarna börjar vandra...

Förutom att ansvara för förarbetet dirigerar Dan Laurin och spelar med på denna inspelning, som är hans andra Grammis. Den första fick han1994.

Nyhetsinslag i Sveriges Radio P2länk till annan webbplats

Anna Paradiso Laurin och professor Dan Laurin tar emot Grammis 2020 för Årets klassiska, inspelningen av Romans Golovinmusik tillsammans med Höör Barock. Foto: Christine Olsson, TT.

Anna Paradiso Laurin och professor Dan Laurin tar emot Grammis 2020 som de får tillsammans med Höör Barock. Foto: Christine Olsson, TT.