Fred Lindberg får 2020 års Jan Wallanderpris

25-årige Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Han får nu under en längre tid använda en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Gennaro Gagliano.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Årets Jan Wallanderpristagare utsågs med juryns motivering:

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

– Det känns jättekul! Jag har haft ett bra instrument fram tills nu, men det är kul att få byta upp en nivå och få chansen att spela på ett sånt här toppinstrument. Det kommer att utveckla mig som musiker på många sätt, säger Fred Lindberg.

– Jag håller på att lära känna instrumentet, det är inte helt självklart hur jag ska spela på den på bästa sätt, fortsätter Fred Lindberg. Den har väldigt mycket övertoner och jag tror att den kommer projicera ut väldigt bra i en stor sal.

Priset kommer att delas ut vid ett senare tillfälle under en ceremoni i Kungasalen vid KMH i Stockholm. I samband med ceremonin kommer vinnaren att på scen framföra ett stycke på Gaglianos cello.

En internationell jury, i år bestående av de framstående cellisterna Bjørg Værnes Lewis och Frans Helmerson, samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH, utsåg Fred Lindberg till vinnare utifrån hans framförande av fjärde satsen ur Elgars cellokonsert samt första satsen ur en sonat av Boccherini.

Hör juryn berätta om Fred Lindbergs spel:

– Det är svårt att ge en helhetsbild av mig som musiker på bara tio minuter, men jag tycker att de här två styckena visade upp olika saker av mitt spel på ett bra sätt, säger Fred Lindberg.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Det ger unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att under en längre tid kunna bruka förnämliga instrument.

Den nu aktuella violoncellen ingår i Handelsbanken Classic Instruments som består av åtta högklassiga instrument. Instrumenten ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken.

Fred Lindberg

Fred Lindberg började spela cello som sjuåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan ute på Edsbergs slott med Jakob Koranyi som huvudlärare. Han har tidigare studerat mentorsprogrammet Classe d’Excellence de Violoncelle i Paris med ledning av världscellisten Gautier Capuçon och deltagit i flertal mästarklasser utomlands bland annat för Steven Isserlis, Gary Hoffman, Anner Bylsma och Jerome Pernoo.

Fred har flera gånger framträtt som soloartist, bland annat med Bergens Filharmoniska Orkester och l’Orchestre du Conservatoire de Paris, och även stått på stora konsertscener så som Carnegie Hall i New York, Muziekgebouw i Amsterdam, Admiralpalast i Berlin och Chicago Symphony Center.

Instrumentmakare Paul Barter berättar om prisinstrumentet, Gennaro Gaglianos cello:

Relaterad kontakt