Idel framgång bland KMH:s lärare

Lärare på Kungl. Musikhögskolan fortsätter att imponera med sin kreativitet och odödliga känsla för sång och klang. I förra veckan fick vi glädjas dubbelt då Johan Ramström och Bo Rosenkull, båda hemmahörande på KMH, vann pris respektive släppte efterlängtad bok.

Adjunkt på KMH vinner prestigefyllt pris

Johan Ramström med sitt pris

Förra söndagen gick The Camille Awards av stapeln i Bryssel, ett europatäckande pris för kompositörer aktiva inom film. Vann gjorde bland annat Johan Ramström, tonsättare hemmahörande på Kungliga Musikhögskolan.

Tonsättaren Johan Ramström vann i förra veckan det prestigefyllda priset ”Best Orchestral Score” på The Camille Awards, där 27 länder får chansen att nominera verk. Johan vann för sin originalmusik till dokumentären ”Sara med allt sitt väsen” som porträtterar den västerbottniska författaren Sara Lidman. Johan blev tidigare nominerad till en Guldbagge för samma verk, men för honom betyder detta pris mer.

– Det känns roligt att vinna priser och mig har det inte hänt så ofta. För mig smäller detta pris högre eftersom det gäller hela Europa. Det var synd att galan var bara på webben detta år, det hade varit kul att åka till Bryssel, berättar Johan.

Sara Lidman var ständigt närvarande i det politiska och kulturella samtalet när Johan växte upp. I skapandeprocessen inspirerades Johan av Saras omgivningar, och arbetade tätt med filmens klippare Fredrik Ydhag. Det viktigaste är ofta inte hur musiken ska låta, utan snarare vad den ska berätta.

– Musiken i filmen är Sara Lidman. Sara är från skogen i Västerbotten och musiken låter rätt mycket som en skog i Västerbotten tycker jag. Nyckelharpan symboliserar Saras innersta.

Johan Ramström arbetar som tonsättare och är även lärare på musik och mediaproduktion hos oss på KMH.

Bo Rosenkull släpper sångbok

Bo Rosenkull 2021

Det var under en workshop om unga röster som sångpedagogen Bo Rosenkull hittade inspirationen till sin nya bok "Sjung igång!". Under workshopen ville Bo få igång sina deltagare ordentligt, med både kropp, sinne och röst.

– Inspirerad av responsen från detta tillfälle fortsatte jag sedan att skriva fler sånger och övningar och till slut hade det blivit en bok, berättar Bo.

Boken är ett bruksmaterial, användbar får många. Den passar både solosång och kör, innehåller olika genrer, språk och har skiftande svårighetsgrader och tonarter. "Sjung igång!" erbjuder också övningar som förenar röst och rörelse, och uppmanar läsaren att släppa loss och skapa sång- och leklust.

– Att få beröra, eller bli berörd av en röst i all dess enkelhet och fullkomlighet är fantastiskt och oöverträffat. Och det härliga är att alla kan sjunga, fast det låter olika, säger Bo.

Bo Rosenkull har arbetat som sångpedagog i 35 år, med ett spann av elever från amatörer utan några som helst förkunskaper, till professionella artister inom opera, pop, musikal, rock och folkmusik. Bo är lektor i sång och sångmetodik hos oss på KMH.