Konstverk tar plats på KMH

Elisabeth Östins ”Leken” från 2020

Elisabeth Östins ”Leken” från 2020 hänger i lunchrummet

Förutom byggnaden i sig, som onekligen är något att vila ögonen på, har mängden konstverk på Kungliga Musikhögskolan hitintills varit sparsam. Inne i husen har Rektorsporträtten fått pryda väggarna, men nu får dessa äntligen sällskap av 25 nya konstverk.

Konsten som nu tagit plats på högskolan är en blandning av måleri, grafik och skulptur. Verken kommer främst från svenska konstnärer, med undantag för Susan Weil (USA) och Philip Sutton (Storbritannien). Bland de äldre konstnärerna hittar vi Sven X:et Erixson och bland de yngre återfinns Elisabeth Östin, som även gjort det yngsta konstverket - ”Leken” från 2020.

I kollegierummet återfinns ”Nej. Yo” av Susan Weil, känd främst för hennes experimentella tredimensionella målningar. Weil var under 1940-talet i en relation tillsammans med Robert Rauschenberg, för de flesta mest känd som konstnären till ”Monogram” eller som den i folkmun kallas: ”Geten med bildäcket”.

I seminarierummet hänger 4 grafiska blad av X:et Erixson. Två av dem föreställer Anaria, operan som komponerades av Karl-Birger Blomdahl. Blomdahl var mellan 1960-64 professor i komposition vid Musikaliska Akademiens konservatorium.

Fris föreställande en sjungande kör

En av Magnus Dybergs favoriter, en fris av en sjungande kör

Magnus Dyberg, administrativ handläggare vid enheten för ledningsstöd, som varit drivande i projektet att få ny konst till KMH har själv några favoriter bland verken.

– Jag tycker att särskilt skulpturerna i styrelserummet gav rummet ett lyft. Särskilt frisen med kören. Skulpturen mellan styrelserummet och toaletterna tycker jag ger ett blickfång i korridoren som tidigare saknas. Och jag tror att många kan tycka om den.

Till följd av restriktioner i och med rådande pandemi har konstverk dessvärre inte kunnat placeras i KMH:s foajé.

Skulptur på KMH