KMH:s högskoledirektör Kersti Hedqvist. Foto:

Foto: Bo Söderström

Möt vår nya högskoledirektör Kersti Hedqvist

I måndags 24 april påbörjade Kersti Hedqvist sin tjänst som ny högskoledirektör på KMH. Senast kommer hon från rollen som chef för administrativa avdelningen på Trafikkontoret vid Stockholms stad.

Kersti har ett stort intresse för musik och en bakgrund som flöjtist. Hon är fortfarande en aktiv körsångare och sjunger i Hedvig Eleonora kammarkör. Hon har en juristexamen från Stockholms universitet och har även läst kurser inom bland annat företagsekonomi och musikvetenskap.

Hur känns det att tillträda som högskoledirektör?
– Det känns fantastiskt roligt. Jag har verkligen sett fram emot det här uppdraget, så det känns väldigt kul att vara på plats nu.

Vad är viktigast för dig?
– Mitt uppdrag är att göra det som behövs för högskolan. Nu har vi en ansträngd ekonomi så mitt fokus kommer att ligga mycket på att hitta effektiviseringsmöjligheter.

Det är en ganska svår period för KMH just nu. I och med de ekonomiska utmaningarna finns det en viss oro och många jobbar väldigt hårt, så Kerstis fokus kommer även att ligga på att skapa lugn och trygghet. Hon hoppas kunna jobba med ledarutveckling för att KMH ska kunna hantera de utmaningar vi har.

– Jag kommer att vara chef över högskoleförvaltningen och högskolebiblioteket som är centrala för att få högskolan och myndigheten att fungera, men jag ser också mycket fram emot ett nära samarbete med akademiernas personal och inte minst våra fantastiska studenter.

Vad vill du bidra med?
– Jag tänker att jag kan bidra med dels min erfarenhet av fastighetsfrågor, dels min vana vid förhandlingar och ekonomistyrning. Likaså min förståelse för att skapa styrsystem som gör det lätt att göra rätt och som styr för högskolans bästa. Jag hoppas också kunna bidra med positiv energi och modet att fatta beslut även i knepiga lägen. Plus alla de erfarenheter jag har med mig från olika tidigare arbetsplatser, allt från HR- och IT-frågor till ledarutveckling, ekonomistyrning och fastigheter.

Hur reagerade du när du fick beskedet att du fått jobbet?
– Jag fick faktiskt en tår i ögat. Jag blev så glad. Jag hade positiv en känsla under processen, men man vet ju inte förrän allt är klart.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag sjunger sopran i Hedvig Eleonora kammarkör. Sen tre år tillbaka tränar jag simning regelbundet med Saltsjöbadens IF och på onsdagar har jag en plats i en keramikverkstad i Gustavsberg. Annars njuter jag gärna av god mat tillsammans med min man och dotter som snart är 15 år.

Kersti kommer att medverka vid Rektorskollegiet den 11 maj och förvaltningens personal träffar henne då hon leder sitt första förvaltningsmöte den 8 maj.