Appen Notysing får miljonbidrag

Innovationsmyndigheten Vinnova fortsätter dela ut bidrag till ”Innovationer i pandemins spår”. Projektet med appen Notysing för interaktivt musiklärande på distans får 1 miljon kronor till vidareutveckling.

Projektet leds av KMH-professor Sven Ahlbäck i samarbete med lektor Anna Backman-Bister och företaget Doremir Music Research. Både KMH och Doremir får del av bidraget.

När appen släpptes tidigare i somras sa Sven Ahlbäck:

- Att förstå musikens element, grundläggande musiklära, träna sång och noter ska inte bara vara för de privilegierade eller specialintresserade. Att utveckla sin musikalitet är något för alla. I appen härmar du toner och lär dig sjunga efter noter. Det är som att ha en musiklärare i fickan som kan hjälpa till och stödja vanlig musikundervisning.

- I dessa Coronatider sker mycket musikundervisning och musikutövande på distans. Med Notysing vill vi stötta musikundervisningen genom ett verktyg som både ger eleverna möjlighet att träna och utvecklas på egen hand, och lärare chansen att följa elevernas utveckling på ett enkelt sätt.

Nu med ytterligare 1 miljon till vidareutveckling ser projektgruppen möjligheten att nå ut till många fler och göra uppgradering av mjukvaran:

- Det har visat sig finnas ett jättestort intresse av Notysing för musiklärande på distans och nu testas Notysing systematiskt både i Sverige och San Diegos skoldistrikt i USA. I San Diego handlar det om ca 100 000 elever i grundskolan som nu får all undervisning på distans och tillgång till Notysing.

- Tack vare det här fantastiska bidraget kan vi lägga till de delar som behövs för att göra det ännu mer användbart för musiklärare, genom bl.a. interaktiva prov som stöd för betygssättning och stöd för elever med särskilda svårigheter, avslutar Sven.


Relaterad kontakt