Dansmuseet öppnar utställning om Svenska Baletten med musik av KMH-studenter

Foto: Dansmuseet

Söndag 25 oktober öppnar Dansmuseets jubileumsutställning ”Ballets Suédois 1920–1925”. Utställningen har nykomponerad musik av sex kompositionsstudenter från KMH:s kandidatutbildning i elektroakustisk komposition.

"Om ni inte gillar det kan ni dra åt helveteBallets Suédois 1920–1925" är Dansmuseets nya jubileumsutställning som innehåller ett rikt material från Svenska Balettens expansiva period av föreställningar och turnéer runtom i världen med danskompaniets nyskapande produktioner, skapade tillsammans med flera av tidens mest intressanta konstnärer och tonsättare.

I ett årslångt samarbetsprojekt mellan Dansmuseet och KMH har ny musik för utställningen komponerats av Linus Hillborg, Karl Johannes Jondell, Theo Kentros, Brenda El Rayes, Viktor Sandström och Jerker Österlind, kompositionsstudenter från Kungliga Musikhögskolans konstnärliga kandidatprogram i elektroakustisk musik.

Kompositionsprojektet för Dansmuseet har handletts av Kim Hedås, lektor i komposition vid KMH, och ingår i studenternas utbildning samt i EU-projektet EASTN-DC (European Art, Science and Technology Network for Digital Creativity).

Kim Hedås säger:

- Kompositionsstudenterna har utforskat en mängd olika kompositionstekniker och även utvecklat tekniska, spatiala lösningar för utställningens olika rum. Resultatet är ny musik som spelas i jubileumsutställningen på Dansmuseet från den 25 oktober. Det här är ett annorlunda projekt som studenterna har jobbat med under lång tid och resultatet är mycket fint!

Relaterad kontakt