KMH:s konserter direkt i publikens vardagsrum

Pressmeddelande 3 september 2020:
Nu kan konsertpubliken ta del av livekonserter från KMH direkt i sitt eget hem. Genom Kungl. Musikhögskolans nya satsning kommer ett urval av högskolans konserter direktsändas på KMH.se och YouTube. Målet är att alla ska kunna ta del och njuta av förstklassig musik från framtidens stora musiker.

KMH är en av Sveriges största konsertarrangörer sett till antalet konserter. Nu öppnas en ny möjlighet då ett antal konserter blir tillgängliga för fler genom direktsända spelningar. Med dagens restriktioner kan bara ett fåtal besökare erbjudas plats i våra konsertsalar. Dessutom kan vi nu välkomna alla som på grund av covid-19 har svårt att delta i publika arrangemang.

– Musiklivet har drabbats hårt under pandemin och kulturutbudet har sjunkit till nära noll, därför känns det extra roligt att äntligen kunna erbjuda fler musikälskare att ta del våra konserter, säger Helena Wessman, rektor på KMH. Konserterna är en viktig del i undervisningen och behövs för att kunna behålla den höga kvalitén som vi har på våra utbildningar.

KMH har sakta börjat öppna upp sina två campus igen och från och med 21 augusti även börjat genomföra konserter med en mycket begränsad publik.

– Vi har arbetat hårt för att på ett säkert sätt kunna genomföra konserter och det känns bra att äntligen kunna erbjuda vår publik konserter från KMH igen. Det är också bra för våra studenter att få öva på att genomföra konserter inför en publik som sitter på andra sidan skärmen, säger Per Sjöberg, konsert- och eventproducent på KMH.

Under den kommande veckan kommer flera konserter att livesändas och i kväll spelar kompositören och jazzpianisten Sara Karkkonen. I sitt examensarbete har hon undersökt relationen mellan att vara musiker och kompositör, och hur dessa roller påverkar varandra. Genom intervjuer med tre musikaliska förebilder har hon tagit fram olika metoder för komposition som hon använt sig av i utformandet av sin examenskonsert.

Se konserterna direkt på KMH.se/konserterlänk till annan webbplats eller i KMH:s YouTube-kanallänk till annan webbplats.

Relaterad kontakt