Nätverk, VPN Cisco AnyConnect

KMH har fast och trådlöst nätverk. Vi har även Eduroam på våra campus som i första hand är till för studenter. Om du inte är på campus kan du behöva använda VPN för att nå vissa IT-tjänster.

Eduroam - trådlöst nätverk (wifi)

På campus finns det trådlösa nätverket Eduroam. Eduroam är gratis och i första hand avsett för studenter men även anställda kan använda det.

Så ansluter du till Eduroam

Gå in på WiFi-inställningarna på din mobil eller dator, tryck på "Eduroam" i listan och ange sedan ditt KMH-inlogg (KMH-mejl + lösenord).

Om du inte lyckas ansluta

Om Eduroam

Eduroam är ett internationellt samarbete som gör det enkelt och säkert att använda trådlösa nät. Eduroam finns på många universitet och högskolor, främst i Europa, men också universitetssjukhus, en rad bibliotek i Sverige, samt tågstationer, flygplatser och hamnar. På motsvarande sätt kan personer från andra platser i världen använda Eduroam på KMH.

Så kommer du åt KMH:s nätverk hemifrån eller från annan plats (VPN)

Att koppla upp sig via VPN Cisco AnyConnect gör det möjligt för dig som anställd att nå KMH:s nätverk var du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Med VPN så skapas en säker "tunnel" från ditt nätverk till KMH:s nätverk.

Du behöver aldrig använda VPN när du är på plats på KMH, då är du automatiskt ansluten till nätverket.

Första gången du använder VPN Cisco AnyConnect måste du installera appen på din dator. Appen finns i Self Service på din dator och heter "Cisco AnyConnect VPN". Om du använder en privat dator så ansluter du via adressen https://vpn.kmh.se, Länk till annan webbplats. logga in med din KMH-mejladress och ditt lösenord.

Steg-för-steg-guider:

VPN-uppkoppling från KMH-dator Länk till annan webbplats.

VPN-uppkoppling från en Windows-dator Länk till annan webbplats.

VPN-uppkoppling från en privat Mac-dator Länk till annan webbplats.

Program som kräver uppkoppling till KMH:s nätverk

För vissa programvaror kopplat till KMH såsom SPS, Sibelius, PDB & Filemaker Pro så har vi licenser på servrar som kräver att du är på KMH:s nätverk för att få använda dem. Du behöver även VPN för att nå din hemkatalog (din privata lagringsyta på servern).

Utan VPN

Många tjänster kan du logga in i utan VPN, till exempel

  • Ladok för studenter
  • Moodle, lärplattformen
  • Vissa Biblioteksdatabaser
  • Office365
  • Helpdesk

Relaterad kontakt