Nätverk, VPN Juniper Secure Connect

KMH har fast och trådlöst nätverk. Vi har även Eduroam på våra campus som i första hand är till för studenter. Om du inte är på campus kan du behöva använda VPN för att nå vissa IT-tjänster.

Eduroam - trådlöst nätverk (wifi)

På campus finns det trådlösa nätverket Eduroam. Eduroam är gratis och i första hand avsett för studenter men även anställda kan använda det.

Så ansluter du till Eduroam

Gå in på WiFi-inställningarna på din mobil eller dator, tryck på "Eduroam" i listan och ange sedan ditt KMH-inlogg (KMH-mejl + lösenord).

Om du inte lyckas ansluta

Om Eduroam

Eduroam är ett internationellt samarbete som gör det enkelt och säkert att använda trådlösa nät. Eduroam finns på många universitet och högskolor, främst i Europa, men också universitetssjukhus, en rad bibliotek i Sverige, samt tågstationer, flygplatser och hamnar. På motsvarande sätt kan personer från andra platser i världen använda Eduroam på KMH.

Så kommer du åt KMH:s nätverk hemifrån eller från annan plats (VPN)

Att koppla upp sig via VPN gör det möjligt för dig som anställd med KMH-dator att nå KMH:s nätverk var du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Med VPN så skapas en säker "tunnel" från ditt nätverk till KMH:s nätverk.

Observera att VPN-funktionen endast är åtkomlig för personal med KMH-dator, ej för studenter och privata datorer.

Du behöver aldrig använda VPN när du är på plats på KMH, då är du automatiskt ansluten till nätverket.

För att ansluta via VPN så använder du en applikation på din KMH-dator, Juniper Secure Connect.
Den ska redan vara installerad på din KMH-dator, men du hittar den också i Self Service för nedladdning om du inte hunnit få den än. Appen ska startas automatiskt vid inloggning.

Instruktion för användning

 1. Appen laddas ned från Self Service och heter ”Juniper Secure Connect VPN” och är en grön ikon med ett lås på, den finns på startsidan
 2. Efter att installationen gått klart så öppnar du appen, antingen från din ’docka’ eller i din Applikations-mapp i Finder
 3. Fyll i ”vpn.kmh.se” under ”Gateway Address”
 4. För att ansluta, tryck på den röda switchen under ”Connection” i övre högra hörnet och logga in med din KMH-email och lösenord
  Vill du spara din email klickar du i ” Save user ID for next connection”
 5. Vänta tills ett grönt streck dyker upp under KMH-loggan, så vet du att du är ansluten

 

Program som kräver uppkoppling till KMH:s nätverk

För vissa programvaror kopplat till KMH såsom SPS, Sibelius, PDB & Filemaker Pro så har vi licenser på servrar som kräver att du är på KMH:s nätverk för att få använda dem. Du behöver även VPN för att nå din hemkatalog (din privata lagringsyta på servern).

Utan VPN

Många tjänster kan du logga in i utan VPN, till exempel

 • Ladok för studenter
 • Canvas, lärplattformen
 • Vissa Biblioteksdatabaser
 • Office365
 • Helpdesk


Relaterad kontakt