AMIS - Artistic co-creation methods for innovation and sustainability
Hur kan konstnärliga metoder för samskapande användas för att stimulera arbetet med innovation och hållbarhet? Det är en av huvudfrågorna i forskningsprojektet AMIS. Projektet kombinerar konstnärlig och vetenskaplig forskning och genomförs av en tvärdisciplinär forskargrupp tillsammans med företagen Scania, Postnord och Implement, samt verksamma konstnärer.
Huvudman: KMH
Projektledare: Klas Nevrin, lektor i improvisation på institutionen för jazz, musiker, kompositör och konstnärlig forskare
Medsökande/medverkande: PostNord, Scania, Implement Consulting Group. Thomas Arctaedius, Professor adjungerad entreprenörskap på institutionen för klassisk musik på KMH; Nina Bozic, innovations- och organisationsforskare KMH/RISE; Janna Holmstedt, konstnär och konstnärlig forskare; Emilie Lidgard, samverkansledare på KMH; samt fler inbjudna konstnärer och forskare.
Finansiär: KK-stiftelsen
Projektperiod: 2024-2026
Projektets syfte och frågeställningar
Syftet med projektet är att ta reda på hur konstnärliga metoder kan tillämpas och skapa nya möjligheter i sammanhang utanför konstvärlden. Projektet är angeläget och värdefullt i ljuset av de många utmaningar samhället står inför idag, där konstnärliga erfarenheter och kompetenser kan vara viktiga för hållbar utveckling och social förändring.
AMIS bygger vidare på resultaten från det konstnärliga forskningsprojektet ”Musik i Oordning” som genomfördes åren 2016 – 2019 på KMH, med fokus på improvisationsmetoders förankring i “generativ vaghet” och “produktiv oordning (läs mer här) Länk till annan webbplats.
Forskningsprojektet AMIS har två huvudsakliga frågeställningar:
- Hur kan konstnärliga interventioner som bygger på konstnärlig forskning om improvisation och samskapande bidra till innovation och systemisk förändring för hållbarhet?
- Hur kan interventionerna bidra till både konstnärlig forskning och innovationsforskning genom att betona ett tvärdisciplinärt och process-relationellt förhållningssätt?
Teori och metod
Forskningen kommer att genomföras inom projektets tvärdisciplinära forskargrupp, i samarbete med konstnärer, forskare och medforskare från näringslivet. Studierna sker i samskapande labb som kombinerar konstnärliga verk och estetiska experiment för att utveckla gemensamma arbetssätt som främjar konstnärligt skapande och hållbar innovation.
Den konstnärliga forskningen fokuserar på att utveckla begrepp och metoder för hur konst kan bidra till social förändring och hantera samtida utmaningar, samt att skapa nya konstverk
Forskningen inom innovation och organisation använder deltagande aktionsforskning för att undersöka hur konstbaserade metoder kan förändra innovation, hållbarhet och tvärdisciplinäritet i näringslivet.
Några av frågorna som kommer undersökas i projektet är hur konstnärliga metoder för samskapande kan erbjuda:
- nya sätt att dra nytta av kunskaper och kompetenser inom ett team för design, innovation eller utveckling,
- nya sätt att koppla till källor för inspiration och fantasi bortom ens omedelbara expertis, särskilt i relation till hållbarhetsfrågor,
- nya sätt att stödja distribueringen av kreativitet mellan flera personer och grupper.
Förväntat resultat
Projektet har tre målsättningar:
- Skapa ny kunskap och förståelse för hur man framgångsrikt kan använda konstnärliga metoder för samskapande inom industriell innovation och utveckling.
- Öka industripartnernas förmåga att innovera genom att utveckla individuella och kollektiva färdigheter för ”artfulness”, samt tillämpa dessa på arbetsplatsen och därmed eventuellt bidra till systemisk förändring.
- Skapa ny kunskap om hur en konstnärlig forskningsmetodik kan inbjuda till tvärdisciplinära feedback-loopar mellan begreppsliga och estetisk-praktiska domäner, mellan konst och innovation, samt mellan akademi och industri.
Konstnärer och konstnärliga forskare kommer att skapa nya konstverk, som utgör delresultat av projektets konstnärliga forskningsgren.