Låt dig drabbas av improvisation

The event has taken place

#3 Improvisation över gränserna – improvisation på tvenne klaver och genrer. Konserten är inte öppen för publik men kommer att livesändas.

Organisten Stefan Therstam och jazzpianisten Adam Forkelid drabbar samman i musik och samtal. Moderator är Karin Johansson från Musikhögskolan i Malmö.

Stefan Therstam har varit verksam som lärare i orgelimprovisation vid KMH sedan 1985. Han utnämndes till professor 2002.
Stefan studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Gotthard Arnér och Rune Engsö i orgel, samt Anders Bondeman i improvisation. Kyrkomusikerlinjen följdes av solistlinjen i orgel och avslutades med diplom. Genom stipendier från KMA fullföljdes studierna utomlands, bl a för Bernard Bartelink i Holland och André Isoir i Paris. 1988 vann han den legendariska internationella orgelimprovisationstävlingen i Haarlem, Holland. Stefan Therstam är sedan 1999 organist i Engelbrektskyrkan i Stockholm där han årligen ger ett stort antal konserter. Han konserterar också regelbundet på många platser inom och utom landet. Verksamheten inkluderar även internationella juryuppdrag och föreläsningar samt medverkan på inspelningar, i radio och TV.

Adam Forkelid har sedan länge varit en av landets mest framträdande jazzpianister och kompositörer och undervisar i jazzpiano på KMH. Sedan debuten med skivan "Cirkel" 2005 har han varit del av grupper som Lekverk, Soundscape Orchestra, PACE, Georg Riedel Secret Song, Svante Söderqvist Trio samt varit nära knuten till Norrbotten Big Band. 2018 släppte han den uppmärksammade skivan "Reminiscence" med Georg Riedel och Jon Fält. Han har spelat in och turnerat med namnkunniga musiker som Peter Asplund, Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Magnus Öström, Maria Schneider, E.J. Strickland och Genevieve Artadi. Med grund i jazztraditionen så rör sig Adam ofta mellan olika stilar och har gjort många genreöverskridande samarbeten, t ex i form av jazzinfluerad kammarmusik och improvisation med klarinettsolisten Kjell Fagéus.

Karin Johansson utbildade sig till kyrkomusiker vid Musikhögskolan i Malmö (MHM) och har sedan 1985 varit verksam som organist, orgellärare och forskare på musikområdet. Efter forskarutbildning vid MHM disputerade hon med avhandlingen Organ improvisation – activity, action and rhetorical practice (2008), där hon fördjupade hon sig i professionella organisters improvisation och skapandestrategier. 2015 blev hon professor i musik vid MHM, där hon bedrivit forskningsprojekt kring improvisation, högre musikutbildning och körverksamhet. Tillsammans med Ursula Geisler initierade hon 2009 det internationella körforskningsnätverket Choir in Focus. 2016-2020 var hon en av forskarna i projektet DAPHME (Discourses of Academization and the Music Profession in Higher Music Education), finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Som organist har hon ett särskilt fokus på ny musik och experimentella projekt.

Konserten är en del av projektet ”IMPRO: 2021”, ett samarbete mellan musikhögskolorna i Sverige initierat av Kungliga Musikaliska Akademin under 250-årsjubileet 2021. 

I år fyller vi 250 år – det vill vi fira med dig

Låt livet svänga. Ja för det gör ju det, upp och ner och hit och dit. Genom lyckorus, sorg, framgång och utmaningar. Trots att det nu är ett virus som håller i taktpinnen så kan det aldrig tysta musiken.

Så unna dig nya musikupplevelser. Ge det oväntade en chans och se vilka strängar det slår an. Låt musiken få livet att svänga.

Livesändning

Se livesändningen här eller på vår YouTube-kanal.

Upcoming events and concerts

 • Lunchblandning

  - Livestreamed from Kungasalen

  Stråkstudenter och kyrkomusikstudenter musicerar och dirigerar. Konser…

 • Erik Wallin, violin

  - Livestreamed from Nathan Milsteinsalen

  Examenskonsert, master klassisk musik. Konserten är inte öppen för pub…

 • Andreas Nyström, slagverk

  - Livestreamed from Kungasalen

  Examenskonsert, kandidat klassisk musik. Konserten är inte öppen för p…

 • Klara Hellström, blockflöjt

  - Livestreamed from Nathan Milsteinsalen

  Examenskonsert, kandidat klassisk musik. Konserten är inte öppen för p…

All concerts and events Subscribe to concert info