Med pulsen på KMH Folk #3

The event has taken place

Nyfiken på vad som händer på Kungliga Musikhögskolans folkmusikinstitution?

Här utbildar man musiker i folkmusik från hela världen. Syftet är att ge studenterna verktyg för att verka både nationellt och internationellt.

I år firar institutionen för folkmusik på KMH 25 år!  

En plats för nya möten, musik, tankar och idéer. Vi har ca 40 studenter på olika instrument, utbildningar och årskurser. De kommer från hela Sverige, Norden och faktiskt hela världen. Vi har kandidat- och masterutbildning inom både svensk och utomnordisk folkmusik. Här sjuder ensemblespelet av traditionsrikedom och nyfikenhet. Utöver studier på sina huvudinstrument ägnas en stor del åt ensemble, arrangering, spel till dans, improvisation, djupdykning i olika traditioner och stilanalysarbeten. En mängd av våra framstående folkmusiker i landet har studerat vid denna institution och många av Sveriges etablerade folkmusikgrupper träffades här. Det är heller ingen tillfällighet att institutionen ligger i framkant för konstnärlig forskning inom KMH. 

Tommy Lundgren & Vänner 
Det nya i det gamla
Ni kommer få inblick i ett pågående kreativt och sökande projekt som har undersökt olika tillvägagångssätt att skapa ny folkmusik från perspektivet traditionellt uttryck. Det kommer presenteras med vänner och med låtar komponerade efter olika låttypars måttstockar. 
Mycket nöje! 

Tommy Lundgren - fiol 
Fanny Källström - fiol
Alice Evensen Landström - fiol
Albin Myrin - klarinett 

https://www.tommylundgren.seexternal link 

 
Lovis Jacobsson 
Uppväxt med dansande familj i hjärtat av folkmusik Sörmland har musiken och dansen varit med Lovis enda sedan barnsben och det är just den sörmländska musiken som nu ska få stå i fokus. Med flera år av utomläns studier i bl.a. Arvika, Malung och Skurup har nu hen med snart tre år på KMH i ryggen kommit tillbaks hem, både musikaliskt och geografiskt. Så efter att ha spelat som kompmusiker och sått i bakgrunden med flertalet grupper tar nu Lovis klivet fram själv på scenen. Med sin sörmländska låtar i backfickan vill hen bjuda på ett svängigt och dansant spel på ett ovanligt melodiinstrument, cittern.


Klara Källström
Small variations of everyday life
Klara Källströms soloprojekt utforskar den nordiska folkmusikens rytmik, metrik och tonalitet tillsammans med minimalismens idéer kring form och komposition.
Groovig, suggestiv och personlig musik skriven för solocello

Eshagh Ahmadi & Mikael Marin 
Eshagh Ahmadi har unika och sällan hörda musiktraditioner från södra Iran - i mötet mellan impulser från Indien, Östafrika och Mellanöstern. Eshaghs bär dessa traditioner både som en unik traditionsbärare, som en enastående musiker och genom att utveckla instrument och tekniker med blåsinstrumentet Jofti i centrum.
På livestreamade konserten denna kväll spelar han tillsammans med Mikael Marin, stråklärare vid Folkmusikinstitutionen på KMH.

Konserten livesänds via Stallets Facebooksida.

 

Upcoming events and concerts

 • Martin Samnell, gitarr

  - Livestreamed from Lilla salen

  Examenskonsert, musiklärarprogrammet. Konserten är inte öppen för publ…

 • Elias Gustafsson slagverk

  - Livestreamed from Kungasalen

  Examenskonsert, master klassisk musik. Konserten är inte öppen för pub…

 • Jaakkola och Larsson, valthorn

  - Livestreamed from Nathan Milsteinsalen

  Examenskonsert, kandidat/master klassisk musik. Konserten är inte öppe…

 • Coline Genet, fiol och dans

  - Livestreamed from Lilla salen

  Examenskonsert, master folkmusik. Konserten är inte öppen för publik m…

All concerts and events Subscribe to concert info