Sounding Wounds

EXTERN ARRANGÖR.European Festival: Ukrainian Spring.Konsert-presentation av konstnärliga forskningsprojektet "Sounding Wounds"

European Festival: Ukrainian Spring är en årligt återkommande festival som speglar Europas mångfacetterade musik- och kulturlandskap med betoning på Ukrainas roll i ett gemensamt arv och en gemensam framtid. 

Festivalen fortsätter på Kungliga Musikhögskolan med en konsert-presentation av forskningsprojektet ”Sounding Wounds”, som konstnärligt utforskar begreppet kollektivt trauma. Musikens förmåga att upphäva tid och rum, överbrygga intellekt och känsla samt skapa empati gör den till ett kraftfullt verktyg för att kunna förstå det förflutnas smärta. Vi fördjupar oss i den första halvan av 1900-talets musikaliska minnen, förmedlade av ukrainska tonsättare som levde under en av historiens mörkaste perioder – en era präglad av förtryck, folkmord, krig och terror. De omvandlade sina erfarenheter till gripande musikaliska verk där de uttrycker sin tids smärta. Vi utforskar de musikaliska rötterna till dessa uttryck och placerar dem i en historisk kontext.

Under kvällen får vi en unik möjlighet att lyssna till en speciell gäst som kommer direkt från Ukraina, kobzaren Taras Kompanichenko. Kobzaren var det ukrainska folkets vandrande sångare och musiker, en bärare av landets rika berättartradition. Genom historiska sånger, religiösa hymner, moraliska visor, sagor och legender förde kobzaren Ukrainas muntliga kulturarv vidare. Deras sång ackompanjerades av kobzan, ett traditionellt stränginstrument. Kobzarernas roll i den ukrainska kulturen kan jämföras med poeternas betydelse i det antika Grekland. Kobzartraditionen är ett unikt fenomen inom Ukrainas kultur och en levande länk till landets historiska själ. UNESCO har erkänt det ukrainska kobzarskapet som en del av det kulturella världsarvet. Den ukrainske folkmusikern Taras Kompanichenko är en framstående bevarare av kobzartraditionen och har ägnat sitt liv åt att återuppliva detta historiska arv. Han har har restaurerat över 300 ukrainska sånger från renässansen, barocken och kosackperioden.


Medverkande:

Piano: Staffan Scheja, Natalya Pasichnyk
Kobzar: Taras Kompanichenko
Studenter vid Institutionen för klassisk musik på KMH: Mina Cvetkovic (flöjt), Cosmin-Stefan Huluptuc (piano), Vidar Karlsvärd (violin), Felicia Billerhag (violin), Thoran Nilsson (viola), Elis Hakola (cello).

 

Stockholmsbaserade Natalya Pasichnyk har etablerat sig som en av Europas ledande konsertpianister. Hon har som första svenska musiker erhållit guldmedalj vid prestigefyllda Global Music Awards ­– en utmärkelse som tidigare tilldelats bl.a. dirigenten Gustavo Dudamel – för sitt senaste album, Rethinking the Well-Tempered Clavier, som tidigare i år släpptes på det Grammy-vinnande märket Navona Records. Hon ger master classes och är en efterfrågad jurymedlem vid internationella pianotävlingar. Natalya har med stort engagemang lyft fram den ukrainska musikskatten för en västerländsk publik, bl.a. genom det hyllade albumet Consolation – Forgotten Treasures of the Ukrainian Soul (BIS Records). Natalya Pasichnyk har en doktorstitel inom musik och konstnärlig forskning. Hon har tilldelats utmärkelser som Anders Walls Giresta-stipendium (2000), Stockholms stads kulturstipendium (2017) och Svenska Kyrkans kulturstipendium (2022). Det svenska musikmagasinet OPUS har två gånger (2014, 2022) listat henne som en av Sveriges mest inflytelserika kulturpersonligheter.

Den svenska pianisten Staffan Scheja är en av Sveriges främsta klassiska artister, belönad med ett flertal utmärkelser och medaljer för sin gärning. Han vann första pris i den prestigefyllda Ferrucio Busoni-tävlingen i Bozen 1975 och har sedan dess konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen och många fler. Han har som kammarmusiker gästat internationella festivaler i bland annat Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en-Provence och Okinawa. Staffan Scheja har också spelat in en rad album, varav två belönats med Grammis. År 1995 tilldelades han medaljen Litteris et Artibus och 2021 hedrades han med S:t Eriksmedaljen. Scheja har varit verksam som professor och prorektor vid Kungl. Musikhögskolan och är sedan 30 år ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han är också konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival, som han grundade 1986.

Den ukrainske folkmusikern Taras Kompanichenko är en framstående bevarare av kobzartraditionen och har ägnat sitt liv åt att återuppliva detta historiska arv. Han spelar kobza, bandura och vevlira och är även kompositör och låtskrivare. Kobzarerna är folkmusiker och historieberättare som genom sekler fört vidare epos, psalmer och visor och därmed spelat en central roll i det ukrainska folkets kollektiva minne. Taras Kompanichenko har restaurerat över 300 ukrainska sånger från renässansen, barocken och kosackperioden. I över 30 år har han, solo och med sin ensemble ”Chorea Kozacka”, framfört episka sånger, där han både bevarar traditionen och påvisar dess relevans än idag. Efter Rysslands fullskaliga invasion anslöt sig Kompanichenko till Ukrainas försvar och hans kobza klingar fortsatt vid soldaters edsavläggelser, bröllop och avskedsceremonier. Den 5 december 2024 erkände UNESCO den ukrainska kobzartraditionen som en del av det kulturella världsarvet. Kompanichenko var en av initiativtagarna och representerade Ukraina vid FN-mötet.

 

 

 

Upcoming events and concerts

  • Midicosmos

    - Little Hall, Lilla salen

    Nykomponerad musik för självspelande piano och elektronik med KMH:s av…

  • Blåsmusikens dag

    -

    En hel dag som firar blåsmusiken i Sverige!Blåsarsymfonikerna, KMH och…

  • Accordo - Examenskonsert Joan Gatti

    - Little Hall, Lilla salen

    En klanglig resa genom svenska och norska folkmusiklandskap – med stäm…

  • Flöjtklassens vårkonsert

    - Nathan Milstein Hall

    Vackra toner spelade på klassisk flöjt.

All concerts and events Subscribe to concert info