Jan Wallanderpriset 2011

2011: Oscar Treitler - årets vinnare

Oscar Treitler, född 1989, utsågs vid en ceremoni på Musikaliska  (Nybrokajen 11) den 24 mars 2011 till vinnare av 2011 års Jan Wallanderpris.

Juryns motivering till valet av pristagare var:

"En ung musiker som redan uppnått stor teknisk och musikalisk mognad. Färgrik klang, följsamt vibrato och levande frasering formar tillsammans ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck. Musikens intellektuella och känslomässiga sidor är i balans i en musikalitet fylld av temperament och spelglädje." 

 

Handelsbanken Classic Instruments

2010 införskaffades det första instrumentet till ovanstående instrumentsamling, en violin tillverkad 1756 av den kände italienske instrumentbyggaren Januarius Gagliano.

Tanken är att varje år införskaffa ett förstklassigt stråkinstrument tillverkat under 1700-1800-tal, av någon av de stora instrumentbyggarna företrädesvis från Italien. 2011 inköptes det andra instrumentet, en violin tillverkad 1766 av mästaren Nicolò Gagliano.

Instrumenten anskaffas och ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken. Efter ett antal år kommer instrumentsamlingen – Handelsbanken Classic Instruments – att innehålla ett antal unika och mycket värdefulla instrumentsom istället för att finnas inlåsta hos någon samlare kommer att brukas av unga talanger från musikhögskolorna i Sverige.

Den 22 mars 2012 utökas Handelsbanken Classic Instruments med ytterligare ett mästerverk. Instrumentet som nu har införskaffats – en viola – bildar en enhet tillsammans med tidigare års instrument, de värdefulla Gagliano-violinerna.

 

 

Uppdaterad
Uppdaterad 2016-10-28