Jan Wallanderpriset 2013

2013: Tomas Lundström fick Jan Wallanderpriset 2013

Porträttfot av Tomas Lundström.

Årets pris till cellisten Tomas Lundström

Den unge svenske cellisten Tomas Lundström utsågs till 2013 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får han nu använda ett stråkinstrument av mycket hög klass, en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Ianuarius Gagliano.

Jan Wallanderpriset delades 2013 ut för fjärde gången – därmed består instrumentsamlingen nu av en unik samlad stråkkvartett av Gaglianoinstrument.

Tomas Lundström mottog sitt prisinstrument ur prinsessan Christina Fru Magnusons hand vid en ceremoni 21 mars 2013 på Musikaliska i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av tf rektor vid KMH i Stockholm Cecilia Rydinger Alin, solocellisten Michaela Fukačová, Odense, och Marko Ylönen, professor i kammarmusik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

Juryns prismotivering var:

En ung cellist med stor mognad och suveränitet i hela sitt artisteri. Med ett fantasifullt musicerande och en imponerande teknisk skicklighet lyfter vår pristagare fram musikens alla inneboende kvaliteter. Den vackra tonbildningen och säkra intonationen bidrar till ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck.

Tomas Lundström (f. 1988) började spela cello som fyraåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott med Thorleif Thedéen som huvudlärare. Tomas har tidigare erhållit kandidat- och masterexamen vid KMH för professor Ola Karlsson. Han har även studerat för professor Natalja Schahovskaja och Alexy Seleznev i Moskva samt för Mats Rondin i Stockholm.

Som sexåring vann Tomas Svenska TV3:s talangjakt Juniorchansen, vilket resulterade i att han representerade Sverige i den internationella tävlingen Bravo Bravissimo i Cremona, Italien.

Tomas vann 2007 Riksförbundet Unga Musikanters (RUM) solisttävling. Han har också vunnit första pris i solo och kammarmusik vid 21st Century Art Compettion i Mänttä-Vilppula, Finland.

Tomas är en aktiv kammarmusiker och har framträtt som solist med bl.a. Uppsala Kammarsolister och Gävle symfoniorkester.

Läs mer om Jan Wallanderpriset.

Uppdaterad
Uppdaterad 2016-10-28