Jan Wallanderpriset 2014

Joel Lyssarides fick Jan Wallanderpriset 2014

Den unge pianisten och kompositören Joel Lyssarides blev 2014 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får han nu använda en förnämlig flygel, nytillverkad av Steinway & Sons i Hamburg.

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med Kungl. Musikhögskolan (KMH). Det delades 2014 ut för femte gången.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Under de första fyra åren har samlingen bestått av stråkinstrument. För att visa på bredden i musikutbildningen vid musikhögskolorna i Sverige, bytte priset fr.o.m. 2014 musikalisk inriktning: från huvudsakligen klassisk musik till att de närmaste åren dela ut priset till talanger inom jazzmusiken.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, numera hedersordförande, Jan Wallander.

Pristagarna korades av en internationell jury som 2014 bestod av KMH:s rektor Cecilia Rydinger Alin, samt pianisterna och kompositörerna Jan Gunnar Hoff (Norge) och Rita Marcotulli (Italien).

I sin prismotivering säger juryn:

En ung musiker vars spel präglas av utsökt klangkänsla, subtil harmonik och levande frasering, till gagn för ett nyskapande på högsta konstnärliga nivå. Med ett fantasifullt musicerande och en uttrycksförmåga av enastående slag, skapar vår pristagare en berättelse fylld av vackra färger, skönhet och ett sällsynt ljus.

Joel Lyssarides (f. 1992) började spela piano som fyraåring. Idag går han sista året på Kungl. Musikhögskolans musikerkandidatprogram med Ove Lundin som huvudlärare. Han har även studerat för professor Danilo Rea på Santa Cecilia-konservatoriet i Rom samt för Robert Malmberg i Stockholm.

Joels mamma spelade klassiskt piano men var jazzälskare och hade det mesta av pianister som Keith Jarrett, Chick Corea, Herbie Hancock och Bill Evans i skivhyllan. Det var dock vid åtta års ålder, efter att ha hört Charlie Parkers ”Bluebird”, som Joels intresse för jazzen verkligen väcktes till liv. De klassiska pianostudierna fick nu ett tillskott med boogie-woogie, blues och jazzstandards. Så fort han hade åldern inne för kulturskolan började Joel även ta klarinettlektioner.

Femton år gammal spelade Joel en duett med trumpetaren Jan Allan och en stråkkvartett, vid en minneskonsert till Jan Johansson på Södra Latins Gymnasium. Det blev ett ögonblick som inspirerade honom att vidare utforska jazzen.

Joel fick hösten 2012 ta emot Sällskapet Stallbrödernas stipendium för ”unga lovande musiker” samt ett instrumentstipendium ur stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond. Hösten 2013 kom han på andra plats vid XXIV Vilnius International Jazzpiano Competition, samt fick också ta emot publikens pris.

Parallellt med musikstudierna har Joel frilansat inom både jazz- och popgenren. Sommaren 2012 genomförde han sin första Europaturné med blueslegenden John Lee Hookers dotter Zakiya Hooker. Tillsammans turnerade de genom Schweiz, Slovenien, Kroatien, Italien och Tyskland. Joel har även bl.a. kunnat höras med Svante Thuresson, Peter Getz, norska popsångerskan Maria Mena samt i duo med svenska Kristin Amparo.

Ytterligare information: 
www.jwpriset.se 
www.facebook.com/janwallanderpriset 

Uppdaterad
Uppdaterad 2016-10-13