Jan Wallanderpriset 2016

Charlotta Grahn Wetter tar emot Jan Wallanderpriset av Prinsessan Christina Fru Magnuson. Foto: Stefan Nilsson.
Charlotta Grahn Wetter tar emot Jan Wallanderpriset av Prinsessan Christina Fru Magnuson. Foto: Stefan Nilsson.

Den 28-åriga violinisten och studenten vid KMH Charlotta Grahn Wetter är 2016 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får hon nu använda en förstklassig violin, tillverkad av Johannes Florenus Guidantus i Bologna år 1731.

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Det delades i år ut för sjunde gången.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass, som läggs till den växande samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, numera hedersordförande, Jan Wallander.

Charlotta Grahn Wetter mottog sitt prisinstrument ur Prinsessan Christina Fru Magnusons hand vid en ceremoni 17 mars på Musikaliska i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna professor Marianne Thorsen (Royal Academy of Music i London/Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim) och professor Serguei Azizian (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn), samt Cecilia Rydinger Alin, rektor vid KMH i Stockholm.

I sin prismotivering säger juryn:

2016 års pristagare besitter en mycket vacker ton med lyster och intensitet i klangen. Vår pristagares musikalitet och uttrycksförmåga skapar en sällsynt koncentration och berör sin publik på djupet.

– Det känns strålande bra! Det är ett stort privilegium att vinna det här priset, säger Charlotta Grahn Wetter.

– Våra instrument är ju våra verktyg, fortsätter Charlotta. De både underlättar för oss och utmanar oss i vårt musicerande, och i sökandet efter var och ens personliga ton och uttryck. Bättre instrument öppnar upp för fler musikaliska möjligheter, ungefär som att få fler färger på sin palett. Så jag hoppas att den här fiolen ska ge mig mer frihet i mitt musicerande!

– Allting känns lättare och behagligare med det här instrumentet, men så har jag också bara "skrapat på ytan". Det är ett gammalt instrument men en helt ny bekantskap för mig, så nu ska jag försöka göra det till mitt och utforska alla nyanser och karaktärsdrag. Jag känner på mig att det finns mycket att hitta! Sen är det ett otroligt vackert instrument, det måste man nämna.

***

Charlotta Grahn Wetter kommer från Göteborg och började spela fiol enligt Suzukimetoden vid fyra års ålder. Hon har tidigare studerat för Lars Kvensler och David Bergström i GöteborgsOperans Orkester, samt för Gunnar Crantz och Peter Herrestahl. Charlotta gick sin kandidat- och masterutbildning för professor Henryk Kowalski vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH) och går där sedan höstterminen 2015 en 2-årig avancerad påbyggnadsutbildning.

I november 2014 framträdde Charlotta som solist i Karol Szymanowskis violinkonsert nr 1 tillsammans med KMH Symfoniorkester och dirigent Fredrik Burstedt. Hösten 2015 var hon semifinalist i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker och därefter solist i Mendelssohns violinkonsert i Spira Konserthus tillsammans med Jönköpings orkesterförening. Som orkester- och kammarmusiker har Charlotta medverkat i många olika sammanhang, däribland Askanäs Konsertserie, Skägga Musikdagar, Sveriges Unga Kammarsolister, VadstenaAkademin, Musica Vitae, Kungliga Filharmonikerna, Hovkapellet, Radiosymfonikerna m.m.

Hon har deltagit i masterclasses för Ulf Wallin, Henning Kraggerud, Boris Brovtsyn, Christian Svarfvar, Federico Agostini, Mark Messenger, Alena Baeva, samt i kammarmusikensembler för Martin Fröst, Kungsbacka Pianotrio, Paul Roberts, Stefan Bojsten, Mats Zetterqvist och Torleif Thedéen.

Charlotta har tilldelats stipendier från bl.a. Frimurarordens Jubelfond, Kungl. Musikaliska Akademien, Willinska Stiftelsen, Kempe-Carlgrenska fonden, Carl Erik Levins stiftelse och Makarna Lindeqvists donationsfond.

Ytterligare information:

www.jwpriset.se

www.facebook.com/janwallanderpriset

eller:

Måns Tengnér, Kungl. Musikhögskolan (KMH), tel 070-173 15 63, mans.tengner@kmh.se

Magnus Uggla, Handelsbanken, telefon 08-701 10 00 (vx), maug01@handelsbanken.se

Vinjettbild: Charlotta Grahn Wetter mottar årets prisinstrument, en violin byggd 1731 av Johannes Florenus Giudantus. (foto: Stefan Nilsson).

 
Uppdaterad 2016-10-13