Marika Bjärnborg – Gusten Brodin

Evenemanget har ägt rum

Examenskonsert fiol, kandidat folkmusik

Marika Bjärnborg och Gusten Brodin är båda djupt rotade i den småländska folkmusiktraditionen och i år tar båda examen från Kungl. Musikhögskolan! Tillsammans bjuder de in till en kväll med varsin konsert och efterföljande dans.

Marika Bjärnborg:

– Det är något speciellt med fiolspel på duo. För mig är det den svenska folkmusikens krona och när jag ska gå på konsert eller sätta igång en skiva är det oftast detta jag väljer att lyssna på; en riktigt samspelt duo. Samspel och stämföring har varit ett tydligt fokus under hela min utbildning; i mina val av kurser, i mina ensembler och i mitt examensarbete. Detta fokus kommer jag ha med mig i min examenskonsert där jag vill bjuda på flera lyhörda, slingriga och täta samspel i duo, trio och kvartett.

– Under min utbildning har jag även undersökt hur jag kan ta med mig mitt intresse för stämspel i mitt solospel. Det har landat i ett samspel med mig själv, på mina två instrument – fiol och sång. Min musikaliska hemvist är den småländska folkmusiken och musiken på konserten sträcker sig från medeltida ballader till egna kompositioner, men tyngdpunkten ligger på 1700/1800-talets småländska pollonesser.

Medverkande:

Marika Bjärnborg - fiol och sång
Gusten Brodin - fiol
Axel Jensen - fiol och nyckelharpa
Kristina Leesik - fiol och sång

Gusten Brodin:

– Hur kan man skapa en levande musik som  ständigt är intressant att både spela själv, spela med, dansa med och lyssna på? Hur har själva instrumentet fiol format folkmusiken? Hur ändras musiken beroende på förutsättningen, som till dans, i samspel eller som solo? Det här är några väldigt centrala frågor för mig. De ligger till grund för en stor del av hur jag tänker kring och jobbar med musik. De har inga definitiva svar utan det är på många sätt själva sökandet som är svaren.

– Efter två år på Norges Musikkhøgskole och ett avslutande på Kungl. Musikhögskolan kommer jag nu presentera en del av det jag håller på med. Det blir musik så som jag själv önskar höra den – på fiolens premisser. Repertoaren och stilen är småländsk och mycket av materialet kommer ursprungligen från notböcker från 1700- och 1800-talet. Denna typen av musik ligger även som grund för de egna kompositionerna och arrangemangen som spelas på konserten. Det blir mycket duospel med stora och sirliga stämmor och en god del solo där intresse, finess och fascination är ledstjärnor.

Medverkande:

Gusten Brodin - fiol
Marika Bjärnborg - fiol

Stallet och serveringen öppnar 18.00
Fri entré

Kommande evenemang och konserter

 • Nielsen och Schubert

  - Kungasalen

  Forellkvintetten, Nielsen och en kontrabaskonsert

 • Kammarmusik torsdag 15.00

  - Nathan Milsteinsalen

  Kammarmusik med Auroramusiker från hela världen. Detaljprogram publice…

 • Aurora – Pianosolisterna

  - Nathan Milsteinsalen

  Vi denna konsert är det speciellt fokus på pianorepertoaren.

 • Sofia & The Steel String Pickers

  - Lilla Salen

  Bandet Sofia & The Steel String Pickers har en förkärlek för den a…

Alla konserter och evenemang Beställ konsertinfo