Med pulsen på KMH Folk

Evenemanget har ägt rum

Nyfiken på vad som händer på Kungliga Musikhögskolans folkmusikinstitution?

Här utbildar man musiker i folkmusik från hela världen. Syftet är att ge studenterna verktyg för att verka både nationellt och internationellt.

I år firar institutionen för folkmusik på KMH 25 år!  

En plats för nya möten, musik, tankar och idéer. Vi har ca 40 studenter på olika instrument, utbildningar och årskurser. De kommer från hela Sverige, Norden och faktiskt hela världen. Vi har kandidat- och masterutbildning inom både svensk och utomnordisk folkmusik. Här sjuder ensemblespelet av traditionsrikedom och nyfikenhet. Utöver studier på sina huvudinstrument ägnas en stor del åt ensemble, arrangering, spel till dans, improvisation, djupdykning i olika traditioner och stilanalysarbeten. En mängd av våra framstående folkmusiker i landet har studerat vid denna institution och många av Sveriges etablerade folkmusikgrupper träffades här. Det är heller ingen tillfällighet att institutionen ligger i framkant för konstnärlig forskning inom KMH. 

I vår får ni möta studenter och några av lärarna vid folkmusikinstitutionen på KMH i tre livestreamade konserter från Stallet: 22 februari, 15 mars och 12 april! 

På scen den 15 mars:

Nichelle Johansson & Sandra Berggren
Sväng, stämspel och viktigast av allt – SKOJ!
Sandra & Nichelle är två fiolspelmän med stor förkärlek till de där riktigt skojiga danslåtarna som finns spridda över hela landet, de där låtarna som man blir så där innerligt glad av. Inte nog med det – de fullkomligt älskar att spela ihop! De kommer bjuda på låtar från Närke, Västerbotten och allt det där go’a emellan.
Sandra Berggren och Nichelle Johansson kommer från varsitt håll i landet och möttes i folkmusikstudierna på musikhögskolan i Stockholm. År 2019 blev de riksspelmän båda två, Sandra på låtar från Västerbotten och Nichelle på Närkelåtar.


Fanny Källström
Det är så mycket man vill att livet ska vara. Ibland är det vilt och vackert och ibland är vemodigt och tungt. Oavsett hur världen ser ut så är det lyckligt att musiken finns.
I låtarna kan man skapa och vara i vilken värld man vill, precis när man vill. Man bestämmer själv om man vill vara i en isande klar vinterdag eller i en spirande vårskymningskväll. 
Jag tycker att låtarna från Bingsjö bjuder in till att skapa sin egen värld i musiken. Det är starka melodier men som man fritt kan smycka ut och skapa sitt eget uttryck i stunden. 
Låtarna är dramatiska och blomstrande på samma gång. Att vara i den här musiken blir lite som att skapa sin alldeles egna eviga vår. 

Vildra
Vildra består av fyra sångerskor från Sverige, Norge och Danmark. Tillsammans skapar de en gemensam röst. Deras uttryck bottnar i kärleken till den svenska folksången med inslag från alla möjliga håll och kanter.  

Siri Anna Flensburg - Danmark  
Elin Therese Vilhelmsson Birkelund - Sverige/Norge  
Annie Björkman - Sverige  
Sofia Hultqvist Kott - Sverige 

Foto: Siri Anna Flensburg

Konserten livestreamas via Stallets Facebooksida.

I samarbete med Stallet.

Kommande evenemang och konserter

 • Oskar Axerup, gitarr

  - Livesänds från Kungasalen

  Examenskonsert, master klassisk musik. Konserten är inte öppen för pub…

 • David Lombardi, fiddle

  - Livesänds från Nathan Milsteinsalen

  Conversation – graduation concert, bachelor folk music. The concert is…

 • Irish folkmusic on KMH!

  - Livesänds från Lilla salen

  Sväng in onsdag den 12:e i slutspurten på vårterminen och lyssna på ir…

 • Vårblomning

  - Livesänds från Nathan Milsteinsalen

  Nu är det inte endast blommorna som blommar, utan även studenterna på …

Alla konserter och evenemang Beställ konsertinfo