Musikaliskt Tidsfördrif - En klingande konferens

Evenemanget har ägt rum

Välkommen till en hel dags workshop med Anna Paradiso Laurin, Dan Laurin och gäster, med samtal, föredrag och okända musikaliska smakbitar ur ett viktigt kapitel av den svenska musikhistorien: hemmamusicerande under 1700- och 1800-talet.

Konferensen är en del av ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet som genomförs på Kungl. Musikhögskolan. Konferensen ordnas i samverkan med Kungl. Musikaliska Akademien.

Den 10:e september kl 16.00 arrangeras även en konsert på Drottningholms slottsteater: https://dtm.se/musikaliskt-tidsfrdrif Länk till annan webbplats.

***************************************

BAKGRUND

I början av 1800-talet erbjöd de svenska musiksalongerna en blandning av intellektuellt umgänge och vad man skulle kunna kalla för ”performance”. Oerhört skickliga musiker, oftast kvinnor, skapade i sina hem en konstnärlig värld under intima förhållanden, en värld som få är bekanta med idag. Här kunde de spela en självständig roll och skapa en repertoar som var deras egen – vare sig det gällde sång, poesiuppläsning eller musik vid klaverinstrument. Konferenses fokus inkluderar även en annan viktig musikkälla. För några år sedan ”råkade” Dan Laurin och Anna Paradiso antikvariskt köpa 1794 års utgåva av Musikaliskt Tidsfördrif. Det är en nätt liten bok med bearbetningar och originalkompositioner av kompositörer som i de flesta fall var helt okända för dem. Blandningen av musikstilar och besättningar är påfallande; den enda gemensamma nämnaren är ett tangentinstrument, som ledsagar eller framträder solistiskt. Det är en unik publikation i sitt slag vad gäller såväl omfattning som repertoar. Med få undantag har denna musik, som är huvudsakligen tänkt för, och i vissa fall komponerad av, hemmamusicerande män och, ännu oftare, kvinnor, försvunnit från scenen och forskningen.

Musikaliskt Tidsfördrif utkom flera gånger årligen mellan åren 1789 och 1834 och är en enda persons verk: Olof Åhlströms (1756-1835). Åhlström är utan tvekan en av Sveriges minst kända, stora musikpersonligheter. Född samma år som Mozart var han en del av den utveckling som såg kompositionsmusiken spridas från hov och kyrka till en växande, kulturtörstande borgarklass. Åhlström fick även uppleva ett Sverige som gick från Frihetstidens estetiska ideal via den gustavianska tiden till den preromantiska med dess starka fokusering på det skapande geniet. Med sitt tydliga folkbildningsperspektiv, sitt konstnärskap och sin förmåga att publicera och distribuera musik är Åhlström en centralgestalt i moderniseringen och europeiseringen av svenskt musikliv.

MEDVERKANDE

Eva Öhrström, musikvetare
Bernt Malmros, frilansande musiker och musikforskare
HansErik Svensson, instrumentbyggare och klavikordforskare

Konferencierer och musiker:
Anna Paradiso Laurin, klaver
Dan Laurin, blockflöjt
Med Anna Maria Friman-Henriksen, sång

Musik av Olof Åhlström, Carolina Ridderstolpe, Aurore Gyllenhaal.

PROGRAM 

10:00 Introduktion med Anna Paradiso Laurin och Dan Laurin
10:40 Eva Öhrström: "Salonger i Sverige kring sekelskiftet 1800: sällskapsliv och musik - med ett internationellt perspektiv"
12:10-13:10 Lunch (på egen bekostnad i restaurang Oktav. Bord finns reserverade)
13:10 Bernt Malmros: "Musikaliskt Tidsfördrif och Skaldestycken satte i Musik - ett barn av upplysningen i norra Europa"
14:30 HansErik Svensson: "Så ska det låta! - om tycke och smak nu och då." 
16:00 Avslutning med Anna Paradiso Laurin och Dan Laurin

Varje föredrag inleds med musik och avslutas med en frågestund. Detta är en klingande konferens!

Vi bjuder på kaffe och något gott mellan föredragen.

Varmt välkommen!

Kommande evenemang och konserter

 • Katarina Ström-Harg

  - Nathan Milsteinsalen

  Katarina Ström-Harg pianist och professor, 40 år som lärare i instuder…

 • Pianorecital

  - Kungasalen

  Pianorecital med KMH-studenten Sten Ulloa Carler

 • Höstkonsert Stallbacken Kultur

  - Stallbacken kultur på Edsvik

  Studenterna på Edsberg Campus fortsätter lunchkonsertserien på Stallba…

 • Isabel Mundry - kompositionsforum

  - Lilla salen

  Kompositionsforum / Öppet seminarium med Isabel Mundry

Alla konserter och evenemang Beställ konsertinfo