Respighi – Nyberg

Evenemanget har ägt rum
 • Fullbokat!

KMH Symfoniorkester spelar musik av Respighi, Dvořák och Nyberg.

“Mina Romerska fontäner ska spelas idag i [konsertsalen] Augusteo. De ska öppna kranarna och dränka den romerska publiken med vatten från akvedukterna. Låt oss hoppas att de inte väsnas alltför mycket i protest. [---] Jag tror att Toscanini ska dirigera Fontänerna på sin konsert i Turin. Ta med paraply och galoscher.”

Så skrev Ottorino Respighi till en vän om sin första tondikt Roms fontäner, som snabbt gjorde honom världsberömd. Och vem kan stå emot denna målande och raffinerade musik, som så kärleksfullt beskriver fyra berömda fontäner i Rom, staden som Respighi älskade så mycket, trots att han inte var född där. Tonspråket är läckert, ömsint och storslaget, som om man kombinerade egenskaperna hos Debussy, Richard Strauss, Rimsky-Korsakov och den unge Stravinsky. I samma anda skrev han några år senare Roms pinjer, som kanske är hans allra bästa verk, där vi möter ytterligare fyra fascinerande miljöer i den eviga staden, med en avslutning som är en visionär och storslagen hyllning till de antika romarna, som fascinerade den historieintresserade kompositören. 

Antonín Dvořáks cellokonsert är en av Dvořáks bästa kompositioner, både vad gäller tonspråk, form, harmonik och orkestrering. Dessutom är det den största och mest kända romantiska konserten för cello och orkester, med en längtansfull och samtidigt grandios första sats, en ljuvlig mellansats och en medryckande final.

Till detta adderas Lina Nybergs From Ash to Birch, inspirerat av en ask i Skåne, En rönnsumak i Jordanien och en björk i Oslo.    

Dirigenter: Prof. B Tommy Andersson dirigentstudenten Simon Bång.

Solist: Filip Lundberg

Kommande evenemang och konserter

 • Strupar av guld

  - Kungasalen

  Sångklassens studiekonsert del två av två.

 • Brahmskvartetter

  - Nathan Milsteinsalen

  Två pianokvartetter av Brahms framförda av studenter vid KMH Edsberg. 

 • Beethoven och Grieg

  - Nathan Milsteinsalen

  Griegs konsert för piano och  Beethovens 3e pianokonsert framförd på t…

 • Morgondagens Hovsångare

  - Kungasalen

  Sångklassens studiekonsert del ett av två.

Alla konserter och evenemang Beställ konsertinfo