Salongen — det skapande rummet

Evenemanget har ägt rum
 • Fullbokat!

Konserten är fullbokad.Vi släpper först in alla med biljett och därefter, i mån av plats, de utan biljett. Alla får oftast plats, men vi kan inte lova något. Var på plats när vi släpper in ca 20 minuter innan konserten startar.

Okänd svensk musik från 1700- och 1800-talet.

Även i år fortsätter Anna Paradiso Laurin och Dan Laurin, som är både forskare och lärare på KMH, med sitt konstnärliga projekt som låter oss besöka de svenska salongerna mellan 1780 och 1860 för att väcka till liv en i stort sett bortglömd del av vår musikhistoria: hemmamusicerandet, att samlas kring ett klavér för att spela och sjunga tillsammans. Oerhört skickliga musiker, oftast kvinnor, skapade i sina hem en konstnärlig värld under intima förhållanden, en värld som få är bekanta med idag. Under privata salongskvällar fick dessa kvinnor spela en självständig roll och skapa en repertoar som var deras egen – vare sig det gällde sång, poesiuppläsning eller musik vid klaveret. 

Eftersom repertoaren var tänkt för hemmet och ofta komponerades av människor som inte var yrkesmusiker har den senare bemöts oerhört nedlåtande och arrogant. Dessutom var kvinnor begränsade i val av genrer de kunde komponera i och framföra för sina vänner. 

Nästan ingen av dessa kompositioner har framförts i modern tid.

Medverkande:

Anna Paradiso Laurin, hammarklaver, cembalo och konferencier
Dan Laurin, flöjt och konferencier
Kristina Hammarström, mezzosopran
Elisabeth Hellström, sopran

Evenemanget är en del av Anna Paradiso Laurins och Dan Laurins konstnärliga forskningsprojekt som genomförs på KMH och som finansieras av Vetenskapsrådet

Kommande evenemang och konserter

 • Finbesök från Essen

  - Kungasalen

  Přemysl Vojta, hornprofessor vid musikhögskolan i Essen, gästar KMH de…

 • Gitarrafton

  - Nathan Milsteinsalen

  Konserten är fullbokad.Vi släpper först in alla med biljett och däreft…

 • Luciatåg på KMH

  - Foajén

  Studenter på KMH bjuder på luciatåg.

 • Mind the Music 2024

  -

  I skiftet mellan februari och mars bjuder KMH:s lärarstudenter in till…

Alla konserter och evenemang Beställ konsertinfo