Musiker, kyrkomusik

Detta kandidatprogram ger dig kompetens att framföra och leda musik på hög teknisk och konstnärlig nivå, särskilt inom det kyrkomusikaliska området. Du får också goda färdigheter i att undervisa samt förmåga att leda och organisera musikverksamhet inom Svenska kyrkan och andra samfund.

KMH har utbildat kyrkomusiker i snart 200 år och Stockholm som orgel- och konsertstad är unik och bjuder på många tillfällen till inspiration genom ett digert konsertutbud och genom egen medverkan vid konserter i kyrkor som vi samarbetar med.

Vid KMH får du en bred och intensiv utbildning av erfarna lärare inom huvudämnena orgel, sång, piano och dirigering samt i stödämnen som gehör, satslära och musikhistoria.

Du blir under tre år utbildad både till organist, pianist, sångare och dirigent för kör och orkester.

Behörighet

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet som innebär godkänt antagningsprov för denna utbildning. Se utbildningsplanen och provbeskrivningen för detaljerad information om antagningsprovet.

Om utbildningen

I centrum står utbildning i orgel- och vokalämnen som kompletteras med orgelvård, orgelmetodik, liturgik samt liturgisk sång och dirigering.

Därtill kommer kurser i harmonilära och kontrapunkt, gehörslära, brukspiano, kördirigering med metodik, barn- och ungdomskör samt vokalmetodik. Kyrkomusikens historia, förutsättningar och repertoar diskuteras i kyrkomusikaliska seminarier.

Undervisningsformer

Mestadels förekommer individuella lektioner och gruppseminarier. Workshops och seminarier med gästlärare, både nationella och internationella, förekommer regelbundet.

Förutom KMH:s lektions- och övningsinstrument kommer du att ha tillgång till många av de förnämliga orglarna i Stockholms kyrkor.

Efter studierna

Tidigare studenter arbetar alla som kyrkomusiker i landets olika samfund. Svenska kyrkan är en av de största arbetsgivarna för frilansmusiker inom det klassiska området och en av de största konsertarrangörerna i landet. Och ett omväxlande arbetsliv väntar med gott om utrymme för egna musikaliska initiativ.

Utbildningen leder till konstnärlig kandidatexamen i kyrkomusik och förbereder för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.

Se filmer om kandidatprogrammet i kyrkomusik

 • Typ av utbildning:

  Kandidatprogram

 • Institution:

  Klassisk musik

 • Studietakt:

  Heltid

 • Högskolepoäng, hp:

  180

 • Anmälningsperiod:

  1 dec – 16 jan

 • Anmälningskod:

Relaterad kontakt