Patrik Jarlestam, alumn vid KMH

Alumn bakom musik till datorspelssuccé

Patrik Jarlestam, tidigare student på KMH, är aktuell med musiken till ett datorspel som sålde imponerande 5 miljoner exemplar på en månad.
– Musiken har fått väldigt goda recensioner både av spelare och recensenter, vilket självklart är glädjande, säger Patrik i ett mail.

Mellan 2007 och 2013 studerade Patrik Jarlestam Västerländsk komposition under ledning av Pär Lindgren och Karin Rehnqvist. De senaste åren har Patrik arbetat med att komponera musik till datorspelet Valheim, utvecklat av de svenska tvspelsutvecklarna Iron Gate Studio. Spelet är ett överlevnadsspel som lämnar mycket åt spelarens egna kreativitet, och flirtar mycket med en nordisk vikingaestetik.

Patrik kom i kontakt med spelmakarna via en workshop, och rekommenderades att göra musiken till Valheim efter att skaparna hört hans musik till det norska spelet Eye of Odin.
– Valheim skulle inte haft musik i sig alls var det planerat, men någonstans under utvecklingen ändrade spelutvecklarna sig och då kom jag in i bilden. Jag spelade spelet, spelade in filmerna, och gjorde utkast på hur jag såg att musiken kunde låta, berättar Patrik.

Skärmdump från datorspelet "Valheim"

Skärmdump från Valheim

I samarbete med Iron Gate Studios utvecklade Patrik musiken vidare. Han hade tidigt en tydlig känsla kring hur musiken skulle göras.
– Jag ville spela in riktiga musiker för alla melodiska stämmor i spelet. Detta har uppskattats av många då spelet låter mycket mer levande med riktiga musiker som spelar viola, klarinett, cello, gitarr, bas, mandolin samt valthorn.

Inspirationen till musiken kommer från svenska band, vars medlemmar studerade på KMH samtidigt som Patrik: Nordic, Konger och Lyy.
– De har alla har en fantastisk utstrålning och uttryck i sin musik.

Just nu befinner sig Valheim i en fas där det får testas av användarna, innan det ges ut i sin slutgiltiga version. Spelet har alltså redan innan sin officiella release sålts i över 5 miljoner exemplar.

Amerikanska tvspelsguiden IGN ger spelet betyget 9/10 med motivationen:
”excellent art and music highlighting a world that generates endless exciting stories".

Patriks tips till dig som vill pyssla med musik till spel:

  • Ge er helhjärtat in i spelbranschen med önskan om att vilja göra den bästa musiken ni kan för mediet.
  • Tålamod. Om man är passionerad och uthållig så kan man finna sin nisch inom fältet och utveckla mediet.
  • Gör din grej! Många försöker se på vad andra spel gör och ta lärdom av det, men jag tror att som helhet mår spelvärlden bättre av att ta in fler inspirationer från andra håll.