Professor Eva Bojner Horwitz står på en scen framför kronprinsessparet och föreläser.

Foto: Jonas Borg

Professorer från KMH besökte Kungliga Slottet

I förra veckan besökte Eva Bojner Horwitz, Staffan Scheja och violinist Siri Sperling från KMH Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet i Stockholm för att medverka vid Kronprinsessparets stiftelses seminarium om musikens och rörelsens betydelse för ungas psykiska välbefinnande.

Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa, föreläste vid seminariet om vad som händer i hjärnan och kroppen när vi drabbas av musik. Samtidigt fick publiken ”drabbas” av pianisten Staffan Schejas och violinisten Siri Sperlings framförande av stycket Orfeus och Eurydike av Gluck, i arrangemang av Kreisler, ”Dans på de saligas ängder”. Det hela togs emot med varm famn.

– Vi fick så fina reaktioner från kronprinsessparets stiftelse på vårt framträdande och fick förfrågan om att bli kontaktade igen! Berättar Eva Bojner Horwitz.

Eva Bojner Horwitz menar att det är viktigt att vi fortsätter implementera och sprida forskningen om musik och hälsa för att fler ska förstå kopplingen mellan dessa två. Lyckligtvis ser hon en öppning:

– Samhället har nog aldrig varit mer redo än just nu att ta till sig musikforskningens resultat för att kunna stärka det prosocial och det goda.

Eva Bojner Horwitz föreläser samtidigt som violinist Siri Sperling spelar. I förgrunden syns en flygel.

Foto: Jonas Borg