Musikerna Ali Shaker och Feras Charestan ger en konsert i Nathan Milsteinsalen

Jubilerande folkmusik firas med alumnkonserter

Institutionen för Folkmusik jubilerar i år trefaldigt: 45 år har gått sedan de första folkmusikutbildningarna startades på KMH, 25 år sedan Institutionen för Folkmusik bildades och 20 år sedan starten av utbildningsprogram för musiker inom utom-skandinavisk folkmusik och icke-västerländsk konstmusik. Detta firas genom att KMH bjuder på tre nyinspelade konserter med några av institutionens framstående alumner.

Under de 45 år som utbildningar folkmusiker funnits på KMH har hundratals folkmusiker inom svensk folkmusik utbildats på alla tänkbara instrument, en unik utbildning. Unikt på KMH är också det speciella program för utomskandinavisk folkmusik och icke-västerländsk folkmusik som med ca 50 utbildade musiker i år firar 20 år. På detta program har studenter haft sina musikalisk inriktning med rötter i många av världens olika hörn: Argentina, Baluchistan, Bengalen, Chile, England, Estland, Indien, Irak, Iran, Irland, Frankrike, Kongo, Kuba, Kurdistan, Mali, Mozambique, Senegal, Spanien, Syrien, Ungern, Uruguay med mera.

– Vi är enormt glada över att kunna haft en sådan mångfald i våra utbildningar, tacksamma för allt vi kunnat lära av varandra och ser fram emot att välkomna nya studenter till alla våra program, berättar Olof Misgeld, konstnärlig och vetenskaplig företrädare vid Institutionen för folkmusik.

– Utbildningarna startades för att vi insåg att det inte fanns någon möjlighet att utbilda sig inom folkmusik eller musik överhuvudtaget om man spelade musik från andra kulturer, berättar Ellika Frisell, tidigare utbildningsledare för folkmusik på KMH.

Firar med alumnkonserter

KMH firar jubileet med folkmusik på KMH bland annat genom tre konserter med alumner från programmet för utomskandinavisk folkmusik och icke-västerländsk folkmusik.

Ali Shaker och Feras Charestan

Den första konserten i serien är med Ali Shaker och Feras Charestan Länk till annan webbplats., två musiker med ursprung i syriska Kurdistan som spelar saz/tanbor och qanon och har studerat till kandidat och master vid Institutionen för folkmusik på KMH.

KANI

Den andra konserten i serien är med sångerskan KANI med band Länk till annan webbplats.. Kani eller Shamiran Said kommer från irakiska Kurdistan, och har gått kandidat-, master- och pedagogutbildning vid Institutionen för folkmusik på KMH.

Celso Paco

Den tredje konserten i serien är med slagverkaren och multiinstrumentalisten Celso Paco med medmusiker Länk till annan webbplats.. Celso kommer ursprungligen från Mozambique och har sin kandidat och masterutbildning vid Institutionen för folkmusik på KMH.

Folkmusikens framtid

Susanne Rosenberg, professor i folksång, och tidigare prefekt för Institutionen på KMH, reflekterar över sina erfarenheter från programmet utomskandinavisk folkmusik/icke-europeisk konstmusik i en artikel. Vilka lärdomar har uppbyggandet av programmet inneburit och vilka utmaningar finns inför framtiden: Hur kommer det sig exempelvis att det framförallt varit sångare och slagverkare som sökt utbildningarna, oavsett kultur? Och hur får vi fler kvinnor att söka dessa utbildningar?

Artikeln är en del av AEC-projektet Artistic Plurality and Inclusive Institutional Culture in HME. Längst ned på denna sida hittar du artikeln.

Kollage av Olof Misgeld och Susanne Rosenberg. Olof håller i en fiol och Susanne sjunger.

Olof Misgeld och Susanne Roseberg