Hans Lindetorp håller en skärm som visar ett klaviatur. 

Foto: Kristine Arapovic Lindetorp

KMH:s forskning uppmärksammad på internationell konferens

Hans Lindetorp, adjunkt och doktorand på KMH, har tillsammans med Kjetil Falkenberg, docent på KTH, vunnit utmärkelsen ”Best Paper Award” på konferensen ”Web Audio Conference 2021”. Det är deras artikel "Putting Web Audio API To the Test: Introducing WebAudioXML As A Pedagogical Platform” som uppmärksammas för hur de i en studie testat och utvärderat ny teknologi med studenter från både KMH och KTH.

Konferensen Web Audio Conference lockar forskare och utvecklare från hela världen och fokuserar på den nya och enorma potential som Web Audio API har för ljud- och musikapplikationer för mobiler, läsplattor och datorer.

- Det är en konferens för människor som är duktiga på ljud, webbteknologi och på att programmera. Musik är idag naturliga och viktiga inslag på bland annat webben och i dataspel, men musiker har inte samma teknologiska kunskap och programmerarnas språk för att nå fram i denna typ av sammanhang. Därför var det extra roligt att vår artikel uppmärksammades då vår studie handlar om att skapa förutsättningar för konstnären i interaktiva medier, förklarar Hans Lindetorp.

Teknologin som ger musikern inflytande

Studien bakom artikeln visar bland annat på en ny modell för att ge konstnärliga studenter möjlighet att skapa avancerade, interaktiva musikapplikationer utan förkunskap i programmering.

- Eftersom många musiker inte kan programmera är det svårt för dem att utnyttja musikens potential i interaktiva medier, som till exempel dataspel där ljudet och musiken ändras beroende på vad som händer i spelet. Våra studenter behöver hjälp att överbrygga glappet mellan sig och den tekniska utvecklaren och det är det vi i studien har testat med ”WebAudioXML” – ett utvecklarspråk jag skapat som en del av mina doktorandstudier.

Framgångsrika test på KMH

I studien fick studenter skapa interaktiva instrument och kompositioner för mobiltelefoner och alla lyckades nå sina konstnärliga mål.

- Detta är i vanliga fall mycket komplicerat, för studenterna måste i stort sett först studera ett halvår bara för att lära sig programmering. Nu fick de en vecka på sig och åstadkom saker de tidigare inte kunnat göra. Nu kan det konstnärliga uttrycket få större plats och musikern kan fokusera på hur det låter och på musikens uttryck, i stället för på programmeringen, berättar Hans Lindetorp.

Se en inspelad presentation med Hans Lindetorp om forskningen som artikeln bygger på och läs den vinnande artikeln. Länk till annan webbplats.

Se också en inspelning från UR ”Musik och teknologi - samverkan eller motverkan” där Hans Lindetorp berättar om hur musik och teknik samverkar, men också riskerar att motverka varandra. Länk till annan webbplats.

Relaterad kontakt