Ilias, vinnaren av Jan Wallanderpriset 2022 tillsammans med sin viola.

Ilias Livieratos får 2022 års Jan Wallanderpris

30-årige Ilias Livieratos, violast och student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Han får nu under en längre tid använda en viola tillverkad omkring år 1800 av Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjlighet att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Årets Jan Wallanderpristagare utsågs med motiveringen:

”Violasten Ilias Livieratos besitter en varm och stor klang, med ett mångfacetterat spel som är djupt personligt och intressant. Han är en ypperlig instrumentalist och en mycket värdig mottagare av årets Jan Wallanderpris”

– Att vinna detta pris är en stor ära och ett stort lyft för min karriär. Jag har redan inlett samarbeten med stjärnviolinisten Leonidas Kavakos, efter att han fått reda på att jag vunnit priset. Dessutom, att vara den första icke-svenska prisvinnaren, gör mig väldigt stolt och jag känner mig välkomnad till Sverige, säger Ilias.

Priset kommer att delas ut onsdagen den 4 maj under en ceremoni i Kungasalen på KMH i Stockholm. I samband med ceremonin kommer vinnaren att på scen framföra musik av Schumann, Prokofiev och Debussy på Gaglianos viola. Även 2020 års vinnare av Jan Wallanderpriset, Fred Lindberg, medverkar vid årets prisceremoni och framför musik av Bach på sin cello tillverkad av Gagliano år 1741.

En internationell jury, i år bestående av de framstående violasterna och kammarmusikerna Beatrice Muthelet och Avri Levitan samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH, utsåg Ilias Livieratos till vinnare utifrån hans framförande av musik av Mozart och Schumann.

– Ilias tolkningar var både intressanta och personliga. Han är en stark instrumentalist med ett unikt sätt. Med detta pris tror vi att han kan utvecklas som kammarmusiker, solist och som artist, säger Avri Levitan.

– Violasten Ilias Livieratos är en underbar musiker med ett personligt spel som är fyllt av stort utspel och innerlig poesi. Jag önskar honom all lycka i framtiden med den fantastiska Gaglianoviolan, säger Staffan Scheja.

Jan Wallanderpriset

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Det ger unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att under en längre tid kunna bruka förnämliga instrument.

Den nu aktuella violan ingår i Handelsbanken Classic Instruments som består av åtta högklassiga instrument. Instrumenten ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken.

Ilias Livieratos

Ilias Livieratos, född 1991, är ursprungligen från Grekland. Han tog sin kandidatexamen i violin vid Hochschule für Musik und Theater i München där han studerade för violinisten och dirigenten Christoph Poppen. Han är också alumn från Mozarteum Salzburg. År 2021 kom han till Stockholm och Kungl. Musikhögskolan för att läsa masterprogrammet i klassisk musik för den välrenommerade violasten Ellen Nisbeth.

Ilias är stämledare på viola i Athens State Orchestra, Atens äldsta orkester och har verkat som både violast och violinist på den grekiska nationaloperan. Han har också arbetat i Camerata-Armonia Atenea och Augsburg Filharmoniker.

Tidigare i år blev han inbjuden till att samarbeta med den internationellt hyllade violinisten Leonidas Kavakos vid en välgörenhetskonsert för återuppbyggnaden av förlossningskliniken i Mariupol i Ukraina.