Joakim Milder

Foto: Mats Äleklint

Joakim Milder vinner Gyllene Skivan

Joakim Milder, professor och lärare i jazz på Kungl. Musikhögskolan, har med sitt band ”Milder PS” vunnit ett av jazzsveriges mest prestigefyllda priser – Gyllene Skivan.

– Det är en mycket välkommen bekräftelse, och djupt glädjande att denna musik - Paddy McAloons förtrollande låtar, tycks nå fram till så många välvilliga öron! Säger Joakim Milder.

Sedan 1955 delar tidningen Orkesterjournalen ut Gyllene Skivan till årets bästa jazzskiva. Genom åren har priset kommit att bli det mest prestigefyllda inom jazzgenren. I år kammade Milder PS med sin "Singled out by fate" hem priset. Förutom gyllene skivan har albumet också grammisnominerats som ”årets Jazz” och i Dagens Nyheter beskrevs den som ”en av de vackraste skivorna som gjorts inom svensk jazz”.

Joakim Milder är sedan flera år tillbaka lärare och professor på Kungl. Musikhögskolan. Han var själv jazzstudent på KMH på 1980-talet, och har saxofon som sitt huvudinstrument. I sitt arbete träffar han dagligen framtidens jazzstjärnor.

– Jag tror att det finns ett värde i att många av oss som undervisar också finns ute och inne i musiklivet, att allt vi påstår får en förankring i en praktik, och att vi lever som vi lär, säger Milder.

Bland tidigare vinnare av Gyllene Skivan hittar vi jazzlegender som Lars Gullin, Harry Arnold, Esbjörn Svensson Trio och just Joakim Milder. 1990 vann

– Min förra Gyllene Skivan-utmärkelse fick jag för 31 år sedan, så idogt strävande kan löna sig, säger Milder.

Hur ser framtiden ut, för dig och för bandet?

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna spela och sprida denna musik ordentligt framöver. Det finns storslagna planer, men det enda bekräftade framträdandet blir vid Stockholms Jazzfestival den 17 oktober.

Lyssna till Singled out by fate Länk till annan webbplats.