Från Guitar Hero till KMH

Markus Yiangou, finalist i Young Talents Competition

I helgen avgörs International Young Talents Competition under Uppsala Internationella Gitarrfestival. Bland de sju finalisterna finns KMH-studenten Markus Yiangou.

Många av finalisterna har flera tävlingar i ryggen, men för Markus Yiangou är det hans första.

– Det känns jättekul. Jag blev verkligen överraskad över att bli nominerad till finalist. Det är min första tävling så allt är väldigt nytt för mig, men jag är väldigt taggad inför helgen, säger Markus Yiangou.

Han är uppväxt på Cypern och brukade spela Guitar Hero med en av sina kompisar.

– En dag bestämde vi sig oss för att starta ett riktigt band i stället, elgitarr blev min grej. Men när jag skulle börja musikgymnasium så fanns det bara lärare för klassisk gitarr, så jag testade det och – wow! Varför har jag inte lyssnat och spelat klassisk musik förut? Säger Markus Yiangou.

– I den klassiska musiken kände jag mig mycket mer fri. Att jag inte var bunden till materiella saker som pedaler eller andra tillbehör, gjorde att jag kunde utvecklas mycket mer i mitt musikskapande utan att vara så styrd, fortsätter Markus Yiangou.

Idag läser han kandidatprogrammet i klassisk musik med gitarr som huvudinstrument och för Markus är den egna identiteten i musiken viktig.

– Jag har alltid hittat mitt eget sätt att framföra musik. Varje person har något nytt att erbjuda, även med gamla klassiska verk. Genom att hjälpa unga musiker att hitta sin röst och sitt sätt, så kan vi tillsammans få musiken att växa, förändras och utvecklas

Tre tips från Markus Yiangou

  1. Spela det du tycker om och brinner för.
  2. Satsa på det som är lite för svårt, då utvecklas du som mest.
  3. Var i stunden och spela långsamt. Fokusera på hur det låter nu och vad du kan förbättra i stunden, sen övar du långsamt tills du har det i fingrarna.

Lyssna på The Old Lime Tree Länk till annan webbplats., en av låtarna som Markus Yiangou kommer att framföra i helgen.

Relaterad kontakt