Woman, life, music, freedom

Ritat plakat föreställande en skrikande kvinna med håret format som en knytnäve. Plakatet hålls upp i folkmassa.

Ikväll genomförs konserten Woman, life, music, freedom av studenter från olika utbildningsprogram. Konsertens titel är en parafras på slagorden för den just nu pågående revolutionen i Iran, där många kvinnor kämpar för att slå sig fria från förtryck. Foto: Sima Ghaffarzadeh

Under kvällens konsert brinner musiken för kvinnorna, livet och friheten. Både nu och då har kvinnor fått slå sig fram för att göra sin röst hörd. Vi ser det i revolutionen i Iran men vi har också sett det i den svenska musikhistorien. Ibland behövs bara en liten gnista för att skapa en ostoppbar brand.

Studenter från flera olika utbildningar har samlats runt ett bord. Ikväll spelar de för första gången tillsammans. De vill belysa situationen i världen, visa att vi kommit långt men inte riktigt hela vägen.

– Det känns som att den iranska revolutionen är ostoppbar och viljan att utvecklas är så stark. Samma vilja har vi sett hos många kvinnliga tonsättare genom historien, säger KMH-studenten Filip Södervall, initiativtagare till konserten.

– Trots skitdåliga förutsättningen så har de suttit där och skrivit sin musik ändå. Bara för att de vill och att de måste, fortsätter han.

Konserten blir en tidsresa som tar oss över flera genrer. Musik av Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist Elfrida Andrée kommer att blandas med egenkomponerade verk och pop kommer varvas med folkmusik och stycken av andra kvinnliga pionjärer.

– Jag trodde inte att jag som kyrkomusiker fick spela min egen musik, men efter stöttning och uppmuntran från vår lärare Gabriella Sjöström så kommer jag att framföra mina egna pianokompositioner, säger Esther Schwartzrock.

– Jag hoppas att jag kommer få möjlighet att delta i fler likande samarbeten. Det har varit så roligt att få spela tillsammans med studenter från andra utbildningar. Dessutom har vi genom samarbetet fått möjlighet att lära oss helt nya saker av varandra, men också getts utrymme att framföra en helt annan typ av musik eller som i mitt fall, min egen musik! Säger Esther Schwartzrock.

Under konserten "Women, life, music, freedom" ikväll klockan 18.00 spelar studenter från kandidatprogrammet i kyrkomusik, klassisk musik och folkmusik samt ämneslärarprogrammet i musik.

 

Relaterad kontakt