Pianisten och KMH-studenten David Stener har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Foto: Wilhelm Hempel

Foto: Wilhelm Hempel

David Stener får 2023 års Jan Wallanderpris

25-årige David Stener, pianist och student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Han får nu under åtta år använda en förstklassig flygel, tillverkad av Steinway & Sons i Hamburg.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjlighet att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Årets Jan Wallanderpristagare utses med motiveringen:

För ett naturligt och moget spel, samt med en underbar känsla för harmonik och ett enastående improvisationsflöde tilldelas pianisten David Stener 2023 års Jan Wallanderpris.

Det känns jättekul att bli tilldelad ett sådant fint pris. Första gången jag hörde talas om Jan Wallanderpriset var faktiskt när pianisten Joel Lyssarides vann det för 2014. Nu har jag fått möjlighet att provspela på flygeln och wow! Den känns så himla bra, säger pristagaren David Stener med ett stort leende på läpparna.

Priset kommer att delas ut torsdag den 23 mars under en ceremoni i Kungasalen på KMH i Stockholm. I samband med ceremonin kommer vinnaren att bland annat framföra egenskriven musik.

Min favoritpianist är Brad Mehldau. Han och hans trio spelar på ett väldigt öppet och lekfullt sätt, deras sätt att experimentera med time får musiken att kännas flytande och det försöker jag inspireras av i mitt eget spelande, säger David Stener.

En internationell jury, i år bestående av de framstående pianisterna Bobo Stenson och Nathalie Loriers samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH, utsåg David Stener till vinnare utifrån hans framförande av bland annat Darn that dream skriven av Jimmy Van Heusen.

David Stener är en underbar pianist som besitter en fantastisk kreativitet. Jag hoppas att han kommer få fina förutsättningar att utveckla sitt spel på Steinwayflygeln, säger Staffan Scheja.

Jan Wallanderpriset

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Priset ger unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att under en längre tid kunna spela på förnämliga instrument.

Den nu aktuella flygeln ingår i Handelsbanken Classic Instruments som består av åtta högklassiga instrument. Instrumenten ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken.

David Stener

David Stener är född 1998 och uppväxt i Stockholm. Redan i tidig ålder provade han att spela trummor och gitarr, men fastnade för pianot som 11-åring. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz och tar sin examen under våren.

I sitt examensarbete har han fördjupat sig i Broadwaymusikalernas harmoniska språk. Genom att komponera egna verk vill han skildra musik som besitter element från både jazz och musikalvärlden.

Relaterad kontakt