Människa med ansiktet täckt av färger, blommor, pärlor och en grafikkort över munnen och i öronen. Bilden är roterad så att människan ligger ner.

Röstens förändring under testosteronbehandling blev del av konsten

Vad händer med din sångröst när du börjar ta testosteron? I sitt examensprojekt har studenten och musikproducenten Storm Dunder undersökt testosteronbehandlingens inverkan på rösten. Förändringen av rösten har också hjälpt till att skapa ett unikt album om samhällsstrukturer, mental ohälsa och transhumanism.

2021 sätter Storm Dunder för första gången sina fötter på Kungl. Musikhögskolan. Hens första album ” The Clown on the Face Floor” blev vägen in i till KMH.

Jag ville skapa det här albumet. Det var viktigt för mig att albumet fick formas utifrån min konstnärliga vision, men jag hittade inte någon att göra det tillsammans med. I stället började jag producera själv, säger Storm Dunder.

Genom att kolla på massor av youtube-klipp och läsa artiklar försökte jag lära mig hur det funkade. När albumet var klart hade jag själv lärt mig att producera. Då sökte jag till KMH, säger Storm Dunder.

När Storm Dunder började kandidatprogrammet i musikproduktion hade tanken på nästa projekt redan formats. En historia om maskinen Nova. En maskin som plötsligt minns att den en gång varit ett mänskligt barn, men att dess kroppsdelar successivt blivit utbytta under barndomen. Albumet döper Storm till Welcome Home och berättelsen skildrar konsekvenserna av samhällsstrukturer, mental ohälsa, och transhumanism.

Genom olika projektkurser och konstnärligt arbete så har jobbat på albumet under hela utbildningen. Under 2022 bestämde jag mig för att börja ta testosteron och visste direkt att albumet och examensprojektet skulle bli en dokumentation av hur min röst förändrades, säger Storm Dunder.

Att lära känna sin nya röst och minnas det viktigaste i skapandet

Vägen till könsbekräftande vård tar i många fall lång tid. Hormonbehandling är en av de behandlingar som erbjuds. Med testosteron förändras rösten under ungefär ett års tid, du kommer i målbrottet och röstläget förändras.

När Storm Dunder gjorde sin utredning för att få könsbekräftande behandling beslutade hen att avstå från testosteron.

Jag tänkte vänta tills jag var klar med min karriär, men efter några år insåg jag att det var en jättedålig plan. Varför ska jag må dåligt i 40 år för att jag inte vet vad som händer med min röst?

Processen blev istället en del av skapandet och Storm använde röstens förändring som ett unikt element i musikskapandet.

Nu känner jag mig mycket tryggare i min röst. Ibland har det varit det roligaste, mest spännande någonsin. Men andra dagar har varit jättesvårt att göra det här. Jag har varit jättearg över att jag inte har kontroll på min röst, säger Storm Dunder och fortsätter.

Men samtidigt har det här projektet hjälpt mig. Jag älskar att jobba utifrån en historia och ett koncept. Syftet med inspelningen är inte att sjunga så bra som möjligt utan att dokumentera förändringen och lyfta fram historien som låten berättar.

Bygger ett eget instrument av mänskliga kroppar

Nästa projekt fortsätter utanför KMH och är en fortsättning på albumet Welcome home. Storm Dunder kommer att jobba med flera andra transpersoner och bygga ett instrument med deras kroppar. Här är det inte bara rösten som ska användas, kontaktmikrofoner kommer att fånga upp kroppens inre.

Du kommer höra hjärtslag. Höra kroppens inre. Jag vill fånga den mänskliga upplevelsen och visa på hur det är att vara transperson, men utan att bara berätta en sanning. Transerfarenhet är inte en homogen upplevelse, säger Storm Dunder.

Relaterad kontakt