Musikens dubbla roll: Både stöd och utmaning för vuxna med autism
Hur kan man med hjälp av musik minska ångest hos vuxna med autism? Det har doktoranden Kaja Korošec undersökt i sin forskning i samarbete med Karolinska Institutet, KI. I fredags disputerade hon med avhandlingen: “The roles of music in the well-being of autistic adults”.
Vardagliga platser som ett klassrum, en matbutik och en buss kan vara utmanande att vistas i för vuxna med autism. Kaja Korošecs studier visar att musik kan hjälpa till att hantera de utmaningar som dessa miljöer innebär. Enligt henne använder vuxna med autism musik på olika sätt, bland annat för att:
- bearbeta och uttrycka känslor
- fokusera på arbete eller studier
- hantera sina sensoriska behov
- undvika överstimulering
- underlätta sociala interaktioner.
Vi vet väldigt lite om hur vuxna med autism upplever musik. Jag har undersökt hur autistiska vuxna engagerar sig i musik och hur de upplever musik, säger Kaja Korošec. Studien visar bland annat att musik kan hjälpa till att processa, hantera och uttrycka känslor och existentiella frågor.
Studien indikerar att musik påverkar hjärnans belöningssystem och frisätter hormoner kopplade till socialt välbefinnande. Det kan underlätta social interaktion och hjälpa personer med autism att känna sig mer trygga i kontakt med andra.
Musik inte enbart positivt
Samtidigt visar studien att musik kan skapa negativa upplevelser, något som Kaja Korošec tycker är extra viktigt att lyfta. För personer med autism kan ljudkänslighet leda till att musik upplevs som överväldigande. Hög volym, låg ljudkvalitet eller oönskad musik kan vara extremt påfrestande och distraherande.
Att handla i en butik med bakgrundsmusik eller vara på en konsert där publiken applåderar högt kan vara mycket obehagligt för autistiska vuxna, förklarar Korošec. Starka känslomässiga uttryck i musik kan vara överväldigande.
Studien kan förbättra stödet till vuxna med autism
Kaja Korošecs forskning bidrar till att bättre förstå hur man kan skapa mer tillgängliga miljöer för vuxna med autism. Studien föreslår att man exempelvis kan minska eller undvika bakgrundsmusik i offentliga utrymmen och tillåta hörlurar i arbetsmiljöer för att dämpa distraherande ljud. Detta skulle kunna underlätta för personer med autism att fokusera och känna sig bekväma i vardagliga miljöer.
Ett av målen med avhandlingen är att utveckla en enkät som kan användas för framtida forskning om musikens roll för autistiska vuxna. Korošec hoppas att hennes arbete kan leda till bättre stöd och att musikutbildningar anpassas för att ge alla lika tillgång till musik och konst.
Vi har bara börjat skrapa på ytan av hur vuxna med autism upplever musik, säger hon. Det finns mycket kvar att lära, särskilt genom nära samarbeten med autistiska personer själva, säger Kaja Korošec.
Huvudhandledare har med.dr Eva Bojner Horwitz, professor i musk och hälsa, varit.